Tarih: (M.Ö. 2285-2250) 📜

Edebiyat Tarihinin ilk yazarı: Enheduanna

Yazının ilk keşfi: (Çivi Yazısı)


Onun için çok şey söylenebilirdi... ‘Medeniyetlerin beşiği’ Mezopotamya’da doğan şairimiz kil tabletler üzerine şiirleri, ezgileri yazmaktaydı, sıklıkla şiirlerinde aşkla karşılaşıyor olsak da Sümer Döneminin kadın sesi olmuştu ve eserlerinde feminizm'e yer açmıştı. Belki de o bu bağlamda bir kadın olarak sadece şiirin değil aynı zaman da kadın hakları savunuculuğunun da önemli bir ismi olmuştu, diyebilmekteyiz. Bugün bize bıraktığı bütün eserlerin burada olduğunu söylemek isterdik bütün eserler 'Pennsylvania Müzesi'nde sergilenmektedir.


Mezopotamya: Fırat ve Dicle nehirleri arasında ki bölge, iki nehir iki nehir arası, ara ve orta gibi anlamları taşımakta dır.


Aşkı, Şiiri ve Tarihi birleştiren bu güzel kültürde adını Cennetin Süsü anlamını taşıyan ve İnanna - An sözcüklerin den alan Enheduanna döneminin çok Tanrılı inançlarına mensuptu ve aynı zamanda bir rahip ve bilim insanı olan E. Bütün ezgilerini, şiirlerini İnannaya atfetmiştir... Bu o kadar güzel de birşey dir ki İnanna da aşkı, bereketi... Temsil eden bir Tanrıça dır. Akan iki nehir gibi birbirince akan iki kadın, bir yönde aşk, güzellik, bereket... Ve bir yönde edebiyat, şiir...


Yazdığı bütün eserlerde kendi ismini ve imzasını atarak tarihten bugüne bize kendisini ve sözlerini hatırlatmıştır.


'Ben Enhedunna. Vardım. Buradaydım.’