“...Ne söylediğinizi anlamıyorum. Bir kelimeyi nasıl sevebilirsiniz? Aşkı kelimelere sığdıramazsınız. Bir kelimeye âşık olamazsınız. Başka bir insanı sevebilirsiniz. Mükemmel olan budur...”
***
Lars von Trier imzalı Breaking The Waves, 1996 yapımı bir Danimarka filmidir. Trier'in ''Golden Heart'' üçlemesinin bu ilk filmi, Kuzey İskoçya'nın küçük bir kasabasında yaşayan güzel ve hayat dolu genç kadın Bessie McNeill ve onun aşkını anlatır. Kasabanın katı ve tutucu kilisesinin etkisinde büyümüş bu genç kadın, buranın yabancısı ve bir petrol işçisi olan Jan ile evlenir. Evliliklerinden kısa bir süre sonra Jan'ın bir iş kazası nedeniyle felç kalması ile Bessie aşkı için bir mücadeye başlar.
***
Film kendi içinde sekiz bölümden oluşur. Her bir bölüm geçişi hikayenin gidişatının habercisidir. Bessie, hiçbir zaman ait olduğu sosyal çevreye uyum sağlayabilen biri olmamıştır. Histeri atakları, ele avuca sığmaz halleri Bessie'yi tanıyanlar için bilindik şeylerdir ama özellikle bir yabancıyla evliliği, ardından taşkın ve tutkulu halleri, Jan'ın geçirdiği kaza sonrasında sevdiği adamı hayata bağlayacağını düşündüğü batıl düşünceleri ve davranışları nedeniyle günden güne topluluktan uzaklaşır.
***
Trier aşk, cinsellik, din ve ataerki gibi kavramları ele aldığı bu filmle, Cannes Film Festivali “Özel Jüri” ödülü dahil birçok ödül almıştır. Özellikle Bessie karakterine can veren Emily Watson hayranlık uyandıran performansıyla en büyük takdiri hak etmektedir.
***
İyi seyirler.
N.T. 🌼