6 Temmuz Perşembe, 2020, 01.43


Bugün kitap okurken virgüle denk geldim. Sıradan bir işaret bir anda ağır sorumluluklar içeren anlamlar barındırmaya başladı. Hayatımızda da virgüller, noktalar yer edinir. Bazen de art arda üç tane... Kimseye diyemediklerimiz parantez içinde yer alır hayatımızda ve birileriyle konuşurken araya sıkışır bazı duygular iki çizgi arasında. Yaşayanlar bilir ki çaresizliğin diğer adıdır konuşma arasındaki esler. Bir rüzgar gibi eser ve herkes fark etse bile sıradanlık içinde kaybolur gider.


"İyi misin?" sorusunun gizli tarafında kimileri gerçekten merak içindedir, halinin ne durumda olduğunu bilmek ister, kimisi de adabımuaşerettendir deyip ağız kıyısından üfler. Birileri gelir, dert yakınır ve "Öyle işte!" diye bitirir cümlelerini. Devamında, "Ee sende ne var ne yok?" derler. Zeki olanlar bu cümlenin, sahibinin hayatında bir virgül olduğunu anlar. Kendi hayatına bir virgül koyar ve seni sorar, işte bu kadar. Yapmacık bir beşerîden öteye gidemez bu cümleyle. Bazıları da çok samimi bir şekilde "Anlat bakalım, neler yaptın?" der. Bu da cümle sahibinin hayatının üç noktasıdır. Başka hayatları merak eder ve kendi hayatını yaşamaya ara verir. Gerçekte olansa hep içinde biriktirdiğin parantezler ve kısa çizgiler arasına sıkıştırılmış cümlelerdir. Uzunca soluklanıp dil cambazı gibi hayatın hakkında konuşurken karşıdakine seni anlaması için eğik duvarlara hapsettiğin cümleleri serbest bırakır gibi oflar çekersin. Ama anlamazlar.


Sanırım hayatın düzeni için anlamayanlar hep var olacaklar ve bir de yarım kalan cümleleri sonlandırmak ister gibi kendine bir nokta koyacaksın. Bazen kendi hayatındaki virgülleri çoğaltıp zihninin işaret hapishanesindeki fikirlerden kaçacaksın. Bazen, yanlış, yerde, yanlış, işareti.kullanıp.hatalar! yapacaksın? Bazen de hiç üşenmeden cümleleri bir düğüne gider gibi süsleyip konvoya katılacaksın. En nihayetinde kürkçü dükkanına dönüp kendi eylemlerini susturmak için bir ünlem patlatacaksın. Yeter! Sonra alemlerin en hülyalısına dalıp bilinçaltınla köşe kapmaca oynayacaksın. Kolay gelsin, iyi...