Bilimsel adı: Tetraodontidae olan, vücudunda 1,5 cm'lik dikenler bulunan, İndo-Pasifik kökenli bir balıktır. Günümüzde Akdeniz'e ve hatta Manş Denizi'ne kadar yayılmıştır. Kıyılara yakın bölgelerde yaşar. En bilinen özelliği tehlike anında içine su veya hava çekerek şişirmesidir. Böylece ısırılması zor olur. Çok esnek bir iskelete sahiptir. Dikenler, iskeletin bir parçası olup balık şiştiğinde dikenli kemikler arası mesafe açılır. Kirpi balığı, çok zehirli bir madde olan Tetrodotoksin bulundurur. Dolayısıyla pek fazla doğal düşmanı yoktur. Balon balığıyla (teneke kutuları kraker gibi yiyen balıklarla vardı ya hani) yakın akrabadır ve aralarındaki en büyük fark dikenleridir. Çoğunlukla saşimi olarak tüketilir.


Evet, birçok değişik hayvan türünün bir sanatçı hassaslığında özenle güzel ve ilginç yuvalar inşa ettiklerini biliyoruz. Karınca, kuş, örümcek, arı, porsuk... yuvası gibi.


İzlediğim bir belgeselde bu balığın erkek olan derin okyanus tabanı altında dişi balığın yumurtalarını bırakması amacıyla uzunca bir süre uğraş vererek inşa ettiği yuvasına ait görselleri veya videoları izlediğinizde, bunun ne kadar güzel sanatsal değeri olan bir çalışma olduğu hususunda bana hak vereceğinize inanıyorum. Bir balığın bunu inşaa etmesi inanılmaz. Su gibi zor bir ortamda bunu sadece 2 ön yüzgeçleri ile yapıyor. Ne bir alet, ne bir ölçü kullanmadan bu sanat eserini oluşturması sizce de çok güzel ve özel değil mi?