Yaptığı müzikle başlarda pek dikkat çekmeyen ancak müziğinin sadeliği ve gösterişten uzaklığı ile bir süre hepimize ‘Yalnız ölmeyeceğim değil mi?’ diye sorduran Can Güngör, karantina günlerimiz devam ederken yepyeni, 15 şarkılık bir albüm yayınladı. Nisan ayı içerisinde önden sunduğu ‘Bahçeden Çocuk Sesi Gelmiyor’ ve adeta bugünlerimiz için yazılmış olan ‘Aslanın Ağzı’ şarkıları albümün duygu yoğunluğunu öncesinde biz dinleyicilerine sezdirmişti. Dolayısıyla önden sunduğu bu güçlü ve ‘gerçek’ şarkılar ile bizi dünyasına çekmeyi başardı.


“Bu dünya durulmaz

Biz böyle duralım

Aslanın ağzından mutluluk çalalım…”


‘Sular Dar’ albümündeki 15 şarkıdan ikisini daha öncesinde biliyoruz. 2018’de yayınladığı, ayrılığı suratımıza çarpan ‘Teselli’ ve 2019’da yayınladığı, ağzımızda sigara yanarken yenisini aratan ‘Dışarda Kış’ şarkısı bu albümde de yerini almış ve çok yakışmış. Bir de Büyük Ev Ablukada’nın Canavar Banavar’ı Bartu Küçükçağlayan ve Nilipek ile birlikte seslendirdiği ‘Güneşsiz’ isminde bir şarkısı var.

Birçok sanatçıyla çalışan ve o dönemlerde bateri performanslarına çok fazla övgü alan Can Güngör, solo kariyerinde de alternatif müziğin yükselen isimlerinden biri haline gelmeyi başardı. Şarkılarını ‘günlük gibi’ diye tanımlayan ve her şarkıda farklı hallerini anlatan müzisyen kendisini tanımlamakta güçlük çekse de genel anlamda müzik yapmanın çok kişisel bir şey olduğuna bizi de ikna ediyor.

Alternatif müziğin yükselişte olduğu bu zamanlarda melankoli denince akla gelen isimlerden biri olan Can Güngör, ‘Sular Dar’ albümünde de bizleri etkisinden uzun süre çıkılamayacak duygulara götürüyor. Bunu da son derece duru bir şekilde, adeta elimizden tutarak, nahif bir biçimde yapmayı başarıyor. Ateşler üstünde dansa sürüklendiğimiz ‘Kendime Öğütler’ şarkısında varmanın değil yolun önemini vurguluyor. Korkulardan bir bahçede omuz arayanlar için ‘Sesini Ver’ günlerce üst üste dinlenebilecek, adeta yalnızlığımızı kaşıyan bir şarkı olarak duruyor. Bir balon gibi içinde büyüyen duyguları ‘Yelkenlerim Sana Doğru’ diyerek içimize nakşediyor. "Şimdi ayrı yerlerde, uzakta ama birlikte…" dediği ‘Canım Bir Ses Arıyor’ ile birlikte bu albümde ağzımızdan dökülecek, bizi derin sulara itecek bir şarkı da kuşkusuz ‘Bugünlerde Bir Şey Var’.


“Bugünlerde bir şey var

Ardı sır üstü duvar

Su sızıyor aramızdan

Bi fil geçiyor yanımızdan

Felaketin keyfini sür

Böylesi kolay gelmez

Dövüşerek büyürüz elbet, ama

Canım senle istemez.”


YAZAR: Sena Türkmen