İrlanda'da bir efsaneye göre ülkenin batı sahilinde Tír na nÓg (Gençlik Diyarı) adında büyülü bir yerin varlığına inanılırmış. Bu topraklarda insanlar hiç yaşlanmaz, ağaçlar hep yeşil kalırmış. Zamanın Fianna kralı Fionn mac Cumhaill'in tek varisi olan güçlü savaşçı Oisín'in, Tír na nÓg'a gidişini anlatan bu efsane nesiller boyunca anlatılmış.

Efsaneye göre halk tarafından sevilen ve zamanı geldiğinde Fianna'nın yönetimini ele alacak olan Oisín, bir sabah avlanmaya çıktığında beyaz bir atın sırtında, göl kıyısında dolaşan Tír na nÓg kralının kızı Altın Saçlı Niamh ile karşılaşır. Niamh'a neden orada olduğunu sorduğunda "Ben Tír na nÓg kralının kızıyım. Oisín adında büyük bir savaşçının adını duydum. Onu bulmaya ve Tír na nÓg'a götürmeye geldim." der. Niamh'ı görür görmez aşık olan Oisín bu teklifi kabul eder. Birlikte Niamh'ın karada ve su üzerinde seyahat edebilen sihirli atının üzerinde Tír na nÓg'a ulaşırlar. Oisín ile güzeller güzeli Niamh evlenirler ve masalsı Tír na nÓg'da üç yıl mutlu yaşarlar. Fakat Oisín'in ailesine ve Fianna'ya olan hasreti giderek artmaktadır. Ailesini görmek için Fianna'ya gitmek istediğini Niamh ile paylaşır. Niamh gitmesini istemez, vazgeçirmeye çalışır fakat Oisín kararlıdır. Sonunda Niamh razı gelir ve Oisín'e sihirli atı Embarr'ı verip onunla Fianna'ya gitmesine izin verir. Oisín'e attan hiç inmemesini ve hızlı bir şekilde gidip geri dönmesini tembihler.

Oisín, ülkesine döndüğünde her şeyin değiştiğini görür. Tír na nÓg'da üç yıl gibi görünen sürede kendi ülkesinde 300 yıl geçmiştir. Savaşlar gelip geçmiş, babası ölmüş, evi olarak bildiği kale parçalanmaya başlamıştır. Oisín'in kalbi kederle dolar. Düşünceli bir şekilde dolaşırken üç kişinin büyük bir taşı hareket ettirmeye çalıştığını görür. Atın üzerinden eğilerek yardım etmeye çalışırken eyerinin kayışı kopar ve Oisín yere düşer. Sihirli at hızlı bir şekilde oradan uzaklaşır. Oisín'in bedeni yere değer değmez hızlı bir şekilde yaşlanmaya başlar. Onu gören adamlar şok olurlar ve hemen St. Patrick'e götürürler. Oisín, Fianna ve babasının çoktan öldüğünü öğrendiğinde kalbi keder ve umutsuzlukla dolar. Aziz Patrick onu teselli etmeye çalışır. Oisín ona Fianna'dan, babasından, Tír na nÓg'da geçirdiği zamandan ve altın saçlı güzel karısı Niahm'dan bahseder.

Oisín kısa bir süre sonra ölür, bir daha asla Tír na nÓg'a dönemez fakat Niamh ile Oisín'in hikayeleri çağlar boyunca yaşamaya devam eder. Efsaneye göre Niamh hâlâ Oisín'in dönmesini beklemektedir...