(Spoiler içerir.)



Birazdan incelemeyi okuyacaksınız.

Sadece biraz daha zamanı var, bu sırada okumaktan vazgeçebilirsiniz.

Televizyonda mutlaka daha iyi bir şey vardır.

Peki... siz istediniz.

Evet, acele etmeyin, kılavuz şöyle:

1. Kitabı satın alın.

2. Kitabı okuyacağınız zaman sizi motive eden özlü sözlerden birini okuyun.(İhtiyacınız olacak!)

3. Kitabı sırtından kavradıktan sonra kendinizi teslim edin.

4. Okuyuculara kitabı anlama kabiliyeti ver. Flaş!

5. Kitabı okumayı bırakın ya da bitirin.


Gördüğünüz gibi çok zor değil. Zaten ne demişler: "Çok istemek, bir şeyleri başarmanın onda biri falandır." O yüzden bu on adımlı yol, siz fark dahi etmeden bitiverecek. Bittiğinde ise tekrar eski kitaplarınıza; Moskova'da geçenlere, Paris'in "bilmem neresindekilere" veyahut bir suç mahalline dönebilirsiniz. Dönelim kitaba, kitabın kurgusu herhalde pek de anlaşılır değil. "Pek de" demişim ama aslında ilk başlarda hiç anlaşılamasa da bir zaman sonra kurguyu en yakın arkadaşınızı nasıl tanıyorsanız öyle tanıyorsunuz. Bu bir sihir! İncelemeye, yani iki gün önceye dönelim. Vazgeçtim, düne dönelim, yani incelemeyi yazmaya başladığım zamana.


Chuck bey, kitabın kurgusunu yaparken ne düşündü bilemiyorum ama en son "Yumuşak Makine"de böyle olmuştum, gerçi o da ayrı bir görevdi benim için. Belki de ben Herkül'ümdür de on iki görevimden ikisini tamamlamışımdır, bilemiyorum. Shannon McFarland güzeller güzeli manken bir kızcağızdır; abisi zavallı Shane, eş cinsel bir ilişki sırasında kaptığı AIDS sebebiyle hayata gözlerini yumar. Ailesi de Shane'i ilerleyen zamanla eş cinsel olduğu için kabul etmez. Fakat Shane'in ölümünden sonra vicdanı kabaran aile, sevgi dolu kucaklarını Shane'in ruhuna açar. Hatta bir yılbaşı gecesi ailesi Shannon'a çeşit çeşit kaput verir ki onun sonu da abisi gibi olmasın. Baba denen adam, korkusundan olacak, o gece binbir tane cinsel hastalık sayar kızına. 


Daha sonralar, daha önce olan bu kitapta; Shannon bir gün hastanede uyanır çünkü yüzünden silahla vurulmuştur. Yanında da Brandy Alexander adlı cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş biri yatıyordur. Gayet anlaşılır, ne var bunda, denilebilir ama sonuna geldiğimizde, Brandy'nin aslında Shannon'ın eş cinsel abisi olduğunu, öyle bir ölüm gerçekleşmediğini ve Shannon'ın da bu mankenlik hayatından bıktığı için yüzüne ateş ettiğini öğreniriz. Shannon yüzüne ateş ederek, peçesini kullanarak görünmez bir canavar olmuştur. Abisini mecazi ölümünden iki deneyişte de kurtaramamıştır. Sonu ise ayrı bir güzel; neden derseniz, Shannon'ın, Shane'e kimliğini verdiği sahne anladığımız üzere Shannon'ın hayatta kimliksiz yaşayıp, kimseye görünmeden ölmenin en iyi yol olduğunu göstermesindendir.


Cerrahi ameliyatlar, yapay burunlar, genital bölgeler ve parmaklar. Parmak yok! Estetik cerrahinin, işkenceye uğrayıp hiçbir şey yapamadan kaldığı tek organ parmaklardır. "Bu yüzden" diyor Tyler, "insanların parmaklarına bakıp cinsiyetlerini anlayabilirsin." Ama bu başka kitap diyorum. "Olsun" diyor Tyler, "Beni sorgulama."