Cihat Burak: (d. 1915 İstanbul/ Aksaray – ö. 13 Mart 1994 İstanbul) Türk ressam, mimar, öykü yazarı ve seramikçi.


“Cihat Burak, hem resimde, hem öyküde üsluplar, kişilikler yönünden tutarsız görünen bir ortamda, kendi tarzını yaratmış ve güvenlik altına almış bir isim. Mimarlığını gölgeleyen resmiyle öne çıktığı bir dönemde Cardonlar’ı yayımlayarak, büyüleyici fırçasının yanına, usta kalemini de ekledi. Yıllar sonra, pırıltısından hiçbir şey yitirmeyen resimleri gibi öyküleri de hâlâ capcanlı...” (Ferit Edgü)


Galatasaray Lisesi'ni ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nü bitirdi (1943). Tekel Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık Bakanlığı'nda mimar olarak görev yaptı. 1952'de Birleşmiş Milletler bursuyla Paris'e gitti. 1955'te Türkiye'ye döndü ve yine Bayındırlık Bakanlığı'nda çalıştı. Gaziantep Hükümet Konağı, İzmit Adliyesi, Ankara Banknot Matbaası, Rize Adliyesi, Beşiktaş Şair Nedim İlkokulu gibi yapıların projelerini çizdi. 1961'de yeniden Paris'e gitti, bu sırada bakanlıktaki görevinden ayrılarak resim çalışmalarına ağırlık verdi. 1965'te Türkiye'ye döndükten sonra yurt içinde ve dışında çeşitli sergiler açtı, karma sergilere katıldı.


“Daha çok mimar ve ressam olarak tanınan, Cihat Burak’ın hikâyelerine yakından baktığımızda, onun, hikâyeciliğin birbirine zıt, iki uç tarzında da örnekler kaleme aldığını rahatlıkla sezebiliriz: Dış dünyanın gerçekliğinden bağımsız “fantastik” diyebileceğimiz hikâyelerin yanında, neredeyse “anı” denecek kertede dış gerçeklikle bire bir örtüşen hikâyeler...” (Behçet Çelik)


1992’de Yakutiler adlı kitabı ile Yunus Nadi Armağanı Yarışması’nda birincilik ödülü kazanan, el yazısı ve daktilo yazılarından derlenen Zenci Kalınız adlı kitabı ise ölümünden dokuz yıl sonra yayımlanan sanatçının Cardonlar isimli bir öykü kitabı daha bulunmaktadır.


Yozlaşan değerlere eleştiri ve mizah duygusuyla yaklaştığı yapıtlarında günlük yaşam sahnelerini anılara bağlayarak gerçekleri fantastik bir bağlam içinde ele aldı ve bilinen, tanıdık nesneleri bir düş dünyasının yaratıklarına dönüştürdü. 1970'lerden sonraki resimlerinde ölüm düşüncesini yoğun olarak işledi. Yaşamöykü yanı ağır basan öykülerine de plastik bir tat aktarmıştır, özellikle Cardonlar'da gerçekçi bir yaklaşımla fantastiğin sınırında gezen öğeleri başarıyla iç içe geçirdiği gözlemlenmektedir.


Onu ilk defa okuyacakların özellikle 'Kin' isimli öyküsünü bulup okumasını öneririm.

Öykülerine yeterince değer verilmediğini düşündüğüm Cihat Burak'ın kitaplarının yeni baskısı bulunmuyor. Kitaplarına kütüphaneden kavuşabildim. Umarım sizler de bulup okuyabilirsiniz.


Eserleri:


Cardonlar (Yapı Kredi Yayınları)


Yakutiler (Yapı Kredi Yayınları)


Zenci Kalınız! (Yapı Kredi Yayınları)




Yazan: Abdullah Furkan Doğan