Bebek arabasıyla toplu taşıma kullanan insanları anlamıyorum.


Madem kendine gerçek bir araba alacak paran yok, ne diye çocuk yapıyorsun ki?


İlk bakışta çok “canavarca” bir fikir olarak yorumlanabilir bu. Üstelik, yalnızca herkesin duymak isteyeceği şeylerin konuşulduğu, tartışıldığı günümüzde; bu fikir yüzünden beni zihinlerinizdeki engizisyonlara atıp “yorum” kısmına atacağınız öfkeli cümlelerle yok edebilirsiniz. Canınız sağ olsun.


Neden böyle düşünüyorum? Bunu ilk başta, otobüste yolculuk ederken zırlayan bebek sesini duymaya tahammül edemiyor oluşuma bağlardım. Fakat şimdi daha başka bir açıdan bakıyorum buna.


Bence, en azından kendisine araba alacak kadar “zengin” olmayan kimse çocuk sahibi olmamalı. Bir başka deyişle yalnızca zenginlerin çocuk yapmaya “hakkı” olduğunu düşünüyorum.


Çocuk sahibi olmak bir ayrıcalık olmalı yani. Bu dünyaya gelmemizin amacı olmamalı. Giyecek kıyafeti, altına bağlayacak bezi yoksa eğer, o çocuğun dünyada olması ebeveynlerinin ona karşı işlediği bir suçtur.


Bu yüzden aile, güvenli bir başlangıç noktası olmalı insan ömründe. Tanrının verdiği bir ceza değil.


Elbette “zengin” bir ailenin çocuğu olup kötü bir anne tarafından travmatik bir şekilde büyümek de mümkün. Fakat bunu çözmek ruh hekimlerinin işi. Eğer zengin bir ailenin çocuğuysan ruh hekimlerini finanse edebilecek güce de sahipsindir pekâlâ.


Görünen o ki para birçok dengeyi tek başına değiştirebilen bir öge. Paranın bizi daha iyi bir insan yapmayacağına dair olan genel inanca da katılmadığımı ifade etmek isterim bu vesileyle. Para bizi daha iyi bir insan yapar, bunu da en iyi hayatında en az bir kere “hiç para” ile yaşamak zorunda olanlar anlar.


Hiç para aslında sıfır para demek değil bence. Hiç para, hayatın sizinle alay ettiği anlarda ortaya çıkan bir kavramdır. Hiçbir şeye yetmeyen, hiçbir şeyi karşılamayan ama cebinizde veya banka hesabınızda durduğu vakit, sizi paranız olduğuna inandıran şeydir.


Hiç para ile hiçbir şey yapılmaz; sıfır para ile sadece dilenilir.


Bu yüzden, henüz dilenecek durumda değilseniz bu her zaman zengin olduğunuz anlamına gelmez. Bazen, maddi gücünüzün büyüklüğünden çok parayı nasıl algıladığınızla ilgilidir çünkü bu durum.


Henüz dilenmiyorsunuz diye dünyaya bir çocuk getirmek gibi bir hata yapmayın.


Hiç para ile hiçbir şey yapılmaz, belki çocuk yapılıyordur sadece o kadar.