Değişim sizce nedir? Yaşadıkların ile evrilip daha olgun olmak mı? Dünden payını alıp yeni ufuklara yelken açmak mı? Geçmişteki benin üstüne yeni bir ben koyup yola devam etmek mi? 


Bence değişim, sürekliliğin içinde olan, sürekliliği etkileyen ve ondan etkilenen bir durumdur. Bu süreklilik olumlu veya olumsuz şekillenebilir. Eğer olumlu yönde ise gelişim, olumsuz ise alışkanlık haline gelir. Doğduğumuz andan itibaren pek çok şeyi deneyimleyerek öğreniyoruz ve karşılaştığımız yeni durumlarda öğrenmiş olduğumuz duyguları, davranışları sergiliyoruz. Çoğu zaman da bu duygu, davranış ya da düşünce istendik yönde olmayıp bizi tatmin etmemeye başlıyor. Değişim, tam da duyulan bu rahatsızlığa karşı göstermiş olduğumuz savunma mekanizmasıdır. O yüzden konfor alanının dışına çıkmamak, değişimin önündeki engeldir. İçinde bulunduğumuz çağın hamallığını yapmamak, olaylara farklı bakış açısıyla yaklaşabilmek için değişim zorunludur çünkü kaçınılmazdır. Her ne kadar bunu söylemek kolay gözükse de değişim cesaret ister. Bu cesareti gösteren insanların hayatlarında yaptıkları değişiklikler doğal olarak değişimlerini de beraberinde getirir. Bunun aksine bir arayış içinde olanlar da bilinçli olarak kendilerini bu değişimin içine iter. Bir de duygu ve düşüncelerini baskılayıp değişimden kaçınmak isterken farkında olmadan kendini bir değişim sürecinin içinde bulanlar vardır. Çünkü değişim duygularda başlar. Duygular düşünceleri, düşünceler değeri, değer karakteri, karakter de kişiyi oluşturur.  


Genel olarak bakarsak değişim zorunluluktur; evrende her şeyin bir enerjisi vardır ve bu enerji kaybolmayarak başka forma dönüşür. Bu devamlılık doğanın düzenine göre değişimi tetikler. Zaman içerisinde olaylara vermiş olduğumuz tepkilerin şiddeti değişir. Ancak bu değişim var olandan tamamen farklı olmak değildir. Var olanın üzerine bir şeyler eklenir veya çıkarılır. Bir de şu açıdan bakmak lazım; değişimin zorunluluk olduğu bu düzende değişim her zaman iyi midir? Belki de değişim bir değer kaybıdır. Değişen, değerini kaybettiği için bir dönüşüm sürecine girer. Tam tersi yönden bakarsak da yanlış değişimler çoğunlukla geri dönüşsüz olduğu için hem değişen hem de değişim değer kaybeder; belki de en kötüsü budur, bilemeyiz. Takdir siz sevgili okuyucuların...