Dil en basit tanımıyla bireylerin birbirleri arasında duygu ve düşüncelerini paylaşmalarını sağlayan canlılık özelliği taşıyan bir araçtır, dilin en önemli niteliklerinden biri birleştirici unsur olmasıdır. Bu nitelik toplum ile ilişkisi ortaya koymamıza neden olan bir niteliktir. Bu yazıda ele alacağımız dil ve toplum ilişkisi doğrudan olan ve yadsınamaz bir ilişkidir. Dil bireyler arasındaki fikirleri düşünceleri birbirlerine aktarmakta yarayan, sözlü kültürün aktarılmasında önemli rol oynayan, toplumda iletişimi sağlayan önemli bir etkendir. Bireylerin arasında oluşan bu iletişim ise toplumsal yapıyı oluşturan etkenlerdendir, bu bakımdan kullanılan dil toplumun yapısını, değerlerini belirleyen önemli bir unsur olmuştur.

Peki dil bu denli toplum yapısının önemli etkenlerinden biriyken bu yapının bozulması dili ne şekilde etkilemektedir?

Dilin kullanımı, oluşumu ve değişimleri toplumun yapısını ciddi bir oranda etkilerken toplumdaki değişikliklerin de dili doğrudan etkilediğini görebiliriz. Bu etki genelde toplumun coğrafi, kültürel vb. şartlar ile yapılarının değişmesi ve değişen yapıdaki toplumun bireysel olarak değerlerinin, fikirlerinin değişime uğraması ile bulundukları koşullar gereği doğrudan dil etkilenmektedir. Bu nedenle dil ve toplumu birbirinden bağımsız değerlendirmek bir noktada yetersiz olacaktır.

Örneği bir toplumda din, ırk, kültür gibi temel değerlerin farklı olması toplum yapısındaki çeşitlilik o toplumun kullandığı dilde de çeşitliliğe sebep olacaktır. Bireyin oluşturduğu her toplulukta bu farklılıkların söz konusu olduğunu varsayarsak dilin çeşitli olması ve güncelliği daima koruması kaçınılmazdır.

Dil ve toplum olgularının birbirleri ile ilişkileri toplumsal dilbilimin önemli çalışmalarına sebep olmuştur. Toplumsal dilbilim alanlar arası ve bahsettiğimiz bu ilişkiyi birbirlerine olan etkileri üzerinden ele alan, bireyin kullandığı dilin toplumsal olarak sebep olduğu çeşitli noktalara değinen ve günümüzde hızla çalışmaları devam eden bir dal olduğunu söylemek bu hususta yerinde olacaktır. Alanlar arası çalışmalara yol açan bu iki olgu arasındaki ilişki yadsınamazdır.