Farkındalık bilimi olmalı

Farkındalık, bir canlının çevresinde gelişen olayları bilme, algılama ve duyumsama becerisidir. “Bir şeyin bilincinde olma” anlamına gelmektedir. Paragarafa giriş olarak yazdığım cümle farkındalık kelimesinin literatürdeki tanımıdır. Dünya yeniden kurgulanırken ben de söz almak istiyorum. Biz doğumumuzdan ölümümüze öğrendiklerimiz ile yol alan, hayvanlar aleminde en üstün sayılabilecek kategoride yer alan canlılarız. Yaşayış biçimimizi en çok etkileyen faktör ise öğrenmedir. Öğrendiğimiz kadar deneyimleyebiliriz, mutluluğu ve mutsuzluğu eleştirebiliriz, Ben’in ihtiyaçlarını karşılayabilecek filtreye sahip olabiliriz. Öğrenebildiğimiz kadarıyla zevk alabiliriz hayattan.

En genel anlamda ise öğrenebildiğimiz kadarıyla var oluruz. Peki öğrenmek nasıl mümkün ? Öğrenmek ancak bize ulaşan bilgiyi içselleştirmek ile mümkün. Bilginin bizim bedenimize yahut zihnimize dokunmasıyla bizimle etkileşim kurmasıyla mümkün. Bize ulaşamayan bilgi zihnimizde sadece yer kaplamaktadır. Bilgi bizde mevcut bulacaktır, bilgiyi edinmiş olacağız fakat bilgiyi kendimize uyarlayamacağız. O illaki bize fayda sağlayacaktır ancak o sağlayacağı faydayı bize kitaplarda internette bulanan arama motorları da sağlayabilir. Bir bilgiye ulaştıktan sonra çoğunlukla onunla ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bilgiden nasıl kazanç elde edeceğimizi bilmiyoruz.

Bizler sistemdeki bu açığı kapatabilirsek bugünün ötesine ulaşabiliriz. Benim naçizane rehberim olan farkındalığı birçoklarıyla paylaşmak ve toplumun bütününe ulaştırmak istiyorum. Farkındalık bilimi sadece bana ve benim gibi birkaç kişiye değil toplumun geneline yayılsın istiyorum. Yukarı kısımda kurduğum cümleyi düzelterek devam edeceğim. “Sadece öğrenebildiğimiz kadar değil fark edebildiğimiz kadar var oluruz.” Yolculuğumuza kendi benliğimizi tanımaya, benliğimizin farkına varmaya çalışarak devam edebiliriz. İlber Ortaylı’nın Bir Ömür Nasıl Yaşanmalı adlı kitabını gördüm, kitabı okumadım çünkü bu bilgi ancak bende mevcut bulabilir diye düşündüm. Bu Benim yolculuğum olmalı. İsteklerimin bana mı yoksa bir başkasına mı ait olduğunu anlamaya çalışmalıyım. Ben kimim? Benim yeteneklerim neler ? Ben insanlığa nasıl faydalı olabilirim diye düşünmeli ve kendi yolculuğumu inşa etmeliyim. Benim yaşamım ve yaşama şeklim farkındalıklarım ölçüsünde şekil almalı. Ben kendime göre şekil almalıyım. Değişime olanak tanımalıyım ve yaşamın getirdiği sorumlulukları kendi adıma üstlenmeliyim. Oluşturalabilecek ve çoğaltılabilecek fazlaca soru mevcut zihinlerimizde. Kapitalist düzenin dayattığı hızlı hareket et algısını kırmalı ve iç sesimizi ön plana almalıyız. Kendimizi dinlemeliyiz. Farkındalık bilimi oluşturulmalı birbirimizi görmek için. Farkındalık bilimi oluşturulmalı birbirimize saygı duymayı öğrenebilmek için. Farkındalık bilimi oluşturulmalı varlığımızı hissedebilmek için. Farkındalık bilimi oluşturulmalı yarın için çünkü yaşamın ötesinde günler var.