1. Loving Vincent (2017)

Dorota Kobiela ve Hugh Welchman’ın yönetmenliğini üstlendiği 2017 yapımı film, biyografik bir animasyon film niteliği taşır. Van Gogh’un özellikle içinde bulunduğu bunalım ve iç dünyasındaki kaosa odaklanmıştır. 125 kişilik bir ressamlar kadrosu tarafından Van Gogh tarzında yağlı boya tablolarının resmedilmesiyle 65.000 kareden oluşan koleksiyon ile Van Gogh’un hayat hikayesi anlatılmıştır. (1)



2. Maudie (2016)

Yönetmenliğini Aisling Walsh’in üstlendiği, Sally Hawkins ve Ethan Hawke’nin oynadığı 2016 çıkışlı biyografik romantik-drama filmi. İrlanda-Kanada ortak yapımı olan bu film, Nova Scotia’da resim yapan ve halk ressamı olarak ünlenen Kanadalı Maud Lewis’in hayatını anlatır. Yaşadığı zorlukları, eşiyle (Everett Lewis) tanışması, resim sanatına adım atmasını konu eder. (2)



3. Surviving Picasso / Picasso’yla Yaşamak (1996)

1996 yılı çıkışlı, James Ivory’nin yönettiği, Pablo Picasso rolünü Anthony Hopkins’in, Françoise Gilot rolünü Natascha McElhone’in canlandırdığı biyografik film. Telif sebebiyle Picasso’nun eserlerinin pek sergilenemediği ama daha çok ressamın insanların duygularına değer vermeyen narsistik karakterine, kişisel yaşantısına ve hayatına girenlere odaklanan bir yapımdır. (3)



4. Edward Munch (1974)

Özellikle Çığlık adlı tablosuyla tanınan dışavurumcu ekspresyonist Norveçli ressam Edvard Munch’un hayatını konu alan 1974 yapımı biyografik film, İngiliz Peter Watkins tarafından yazıldı ve yönetildi. Edvard Munch’u Geir Westby’nin canlandırdığı film, İsveç-Norveç ortak yapımı olup Munch’un ruhsal ve duygusal dünyasına ve sanat bakış açısına değinir. (4)



5. Caravaggio (1986)

Barok dönemin en önemli sanatçılarından İtalyan ressam Michelangelo Merisi da Caravaggio’nun hayatının anlatıldığı film Caravaggio, Derek Jarman tarafından yönetilen 1986 çıkışlı İngiliz biyografik drama filmidir. Sanata bakış açısı, yaşadığı çatışmalar ressamın tabloları üzerinden anlatılmıştır. (5)



6. Girl with a Pearl Earring / İnci Küpeli Kız (2003)

2003 yılında Peter Webber’in yönetmenliğini üstlendiği; Scarlett Johansson, Tom Wilkinson, Colin Firth ve Cillian Murphy gibi yıldızların yer aldığı İnci Küpeli Kız, Tracy Chevalier’in aynı isme ait romanından sinemaya uyarlanmıştır. Filmin konusu, 1665 yıllarında Hollanda’da geçer. Genç kız Griet (Scarlett Johansson)’in babası kaza sonucu görme engeli başlayınca Griet, eve destek olmak için çalışmak zorunda kalır ve ressam Johannes Vermeer’in (Colin Firth) yanında ev işlerine yardımcılığa başlar. Ancak evli olan Mr. Vermeer, zamanla resim alanında merakı olan Griet ile yakınlaşmaya başlar. (6)



7. Frida (2002)

Yönetmenliğini Julie Taymor’un üstlendiği 2002 yapımı dram/romantizm filmi Frida, gençlik yıllarından itibaren hayatı zorlu ve acı dolu geçen ancak bundan dolayı sanatta pişen Frida Kahlo ve onun saplantılı aşığı olduğu Diego ile olan tartışmalı aşkını konu alıyor. (7)



8. Modigliani (2004)

İtalyan ressam Amedeo Modigliani’nin hayatının biyografik biçimde Mick Davis tarafından yazılıp yönetildiği Modigliani’de Andy García (Amedeo Modigliani), Elsa Zylberstein, Omid Djalili, Hippolyte Girardot, Eva Herzigova ve Udo Kier rol almıştır. 1910'lu yılların Paris’inde sanat camiasına tutunmaya çalışan yoksul Modigliani’in dönemin diğer sanatçılarıyla girdiği mücadele, bunun yanında Jeanne Hebuterne ile tanışması ve aşklarını konu alan film. (8)



9. Mr. Turner (2014)

Mike Leigh tarafından yazılan ve yönetilen Mr. Turner, İngiliz ressam Joseph Mallord William Turner’ın yaşamının son 25 yılını konu alan 2014 yapımı biyografik drama filmi. Turner karakterini Timothy Spall rolünü canlandırdı; diğer rollerde ise Dorothy Atkinson, Paul Jesson, Marion Bailey, Lesley Manville ve Martin Savage yer aldı. (9)

Ressamın yapıtlarının üretim sürecine odaklanırken; babası, çocuklarının annesi ve hizmetçisiyle olan şaşırtıcı ilişkilerinden bahsediyor. J.M.W. Turner’ı canlandıran Timothy Spall bu rolüyle 2014 Cannes Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü kucaklamıştı. (10)



10. Goya’s Ghosts / Goya’nın Hayaletleri (2006)

Senaryosunun Jean-Claude Carrière ve Miloš Forman tarafından yazıldığı, yönetmenliğinin Miloš Forman tarafından gerçekleştirildiği biyografik film, 1790 dönemi İspanya’sında geçmektedir. Goya karakterini Stellan Skarsgrad ve onun ilham kaynağı güzel İnes’i Natalie Portman canlandırmaktadır. Film, etkisi yükselen Katolik Kilisesinin, toplumsal kural ve ahlaki değerlere aykırı davrandığı iddiasıyla İnes’in mahkum etmesi ve Goya’nın İnes’e ulaşmaya çalışmasını konu alır. (11)



Kaynakça:

(1) https://bayaiyi.com/ressamlarin-hayatini-anlatan-harika-filmler/

(2) https://www.imdb.com/title/tt3721954/

(3) https://www.sinemalar.com/film/7842/picasso-ile-yasamak

(4) https://www.youtube.com/watch?v=t0O9kxPb6Q0

(5) https://www.imdb.com/title/tt0090798/

(6) https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/ressamlarin-hayatini-anlatan-7-muhtesem-film-40087443

(7) https://www.imdb.com/title/tt0120679/

(8) https://www.imdb.com/title/tt0367188/

(9) https://www.beyazperde.com/filmler/film-218496/

(10) https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/ressamlarin-hayatini-anlatan-7-muhtesem-film-40087443

(11) https://www.imdb.com/title/tt0455957/




Yazar: Ömer Turgut