Amerikalı sosyolog Richard Sennett, 1972 yılında kaleme aldığı Sınıfın Gizli Yaraları adlı kitabında işçi sınıfına mensup insanlarla yaptığı görüşmelere dair bir kesiti bizimle şöyle paylaşıyor:


"Boston'un İtalyan mahallesinde yaşamını geçirmiş olan, eğitimsiz bir yevmiyeci işçi bir babaya sahip Rissarro okula ait olmadığı hissiyle 16'sında okulu bıraktı ve yaklaşık 20 yıl kasap olarak çalıştı. İkinci Dünya Savaşını izleyen on yıllarda Amerika boyunca yayılan refah sayesinde mahallelerinde yeni açılan bir bankada, sokaktan gelip bankadan içeri giren insanlar için kredi başvurularını tasniflediği bir iş elde etti.


Risarro, başarılarının ortasında kendisini edilgen görüyor, zira orta sınıf türü mutlu arkadaşlıkların, huzurlu ailelerin, düzgün çimlerin dünyasına girişinde kendisini gayrimeşru, pişkin bir davetsiz misafir gibi hissediyor. Bu girişi kendisi kazanmış olmasına rağmen saygı duyulmayı hak ettiğine inanmıyor."


İşçi sınıfı ailelerin çocukları, 1925 doğumlu İtalyan göçmen Frank Risarro'nun hislerinin aynısını orta sınıfın dünyasına geçişlerinde yaşıyor. Çaycı Hüseyin ve Emine'nin çocukları ile Haluk ve Meltem'in çocuklarının olanakları, yönelimleri, tercihleri hiç bir zaman aynı olmayacak. Sınıfsal eşitsizliğin olduğu bir dünyada, alt sınıfın çocukları üst sınıfın hayatına erişmek için birçok sorunla aynı anda mücadele etmek zorunda.


Son zamanlarda, alt sınıftaki insanların ruhsal problemleriyle ilgili açıklamalarını okuduğumuz ve telkinler, tavsiyelerde bulunan bazı psikologlar dünyanın en karmaşık sorularını alt sınıfın çocuklarına işte şöyle soruyor:

"Kendini kabullen, kendinle barışık ol, kusurlarını kabul et, kendine acıma bataklığından kurtul, insanların senin hakkında ne düşündüğünü önemseme, mutlu insanların farklı yaptığı 3 şey, aşırı düşünme sorunundan nasıl kurtulabilirsin, çekingenliğini yen, kendini keşfet, kaygını nasıl kontrol edebilirsin..."


Acaba sınıfsal ayrımların farkında olan bir insan için, bu telkinler hangi sınıfın insanına yöneliktir ve hangi gerçekleri kabul etmemizi söylemektedir?