Haydi Abbas, vakit tamam;

Akşam diyordun işte oldu akşam.

Kur bakalım çilingir soframızı;

Dinsin artık bu kalb ağrısı.

Şu ağacın gölgesinde olsun;

Tam kenarında havuzun.

Aya haber sal çıksın bu gece;

Görünsün şöyle gönlümce.

Bas kırbacı sihirli seccadeye,

Göster hükmettiğini mesafeye

Ve zamana.

Katıp tozu dumana,

Var git,

Böyle ferman etti Cahit,

Al getir ilk sevgiliyi Beşiktaş'tan;

Yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan.


Cahit Sıtkı Tarancı



Edebiyatist Dergisi yılın son sayısı olan 38. sayısında Cahit Sıtkı'yı konuk ediyor. Kıymetli şairin yukarıdaki güzel şiiriyle karşılıyor okurlarını. Bu sayının dosya konusuna katkı sunanlar:


Galip Çağ, "Şairin Öyküsü Şiirini Saklar Cahit Sıtkı'nın Hikâyesi", Fatma Burçak "Dante'den Cahit Sıtkı'ya Otuz Beş Yaş" Bayram Sarı, "Kırık Aynadaki Hazin Perişanlık Cahit Sıtkı Tarancı" Kenan Şahbaz, "Cahit Sıtkı Tarancı, Hep Otuz Beş" Sadık Güvenç, "Cahit Sıtkı Tarancı'da Sembolizmin Etkileri"


Galip ÇAĞ - Şairin Öyküsü Şiirini Saklar Cahit Sıtkı'nın Hikâyesi

İyi bir şey midir bilemiyorum ama bir şiir yazıyorsun ve ne yazarsan yaz o şiir yapışıyor adına, ruhuna, imgene. Bunu Hilmi Hoca'ya (Yavuz) sormuştum birkaç yıl önce. "Ona 'hüzün ki en çok yakışandır bize/belki de en çok anladığımız' dizeleriyle bu denli anılmak, onca yazı, eleştiri, şiire rağmen sizi anlatan her yazıya bu dizelere ile başlamak sizi rahatsız etmiyor mu?" demiştim. Derin bir iç çektiğini hatırlıyorum. Ki bu cevap da verdiği iç çekiş kadar derin olmuştu. "Elbette." diyerek akmıştı cümleleri. Cahit Sıtkı'nın kaderi galiba böyle oldu, devam da edecek gibi.


Sadık GÜVENÇ - Cahit Sıtkı Tarancı'da Sembolizmin Etkileri

Cahit Sıtkı Tarancı dergilere gönderdiği yazılarda ve söyleşilerinde Fransız sembolist şairlerden özellikle Baudlaire'den etkilendiğini belirtir: "Bendeki Lamartine muhabbeti Galatasaray onuncu sınıfa kadar devam etti. Orada Baudlaire'i keşfettim, daldım elem çiçeklerinin sonsuz bahçesine."


Bunların yanı sıra deneme, şiir, öykü ve öteki türlerde birbirinden güzel eserleriyle 2021'i uğurluyor.



Kaynakça:

Edebiyatist 38. Sayısı

https://edebiyatist.com



Hazırlayan: Burak Akbaş