Edebiyatla ahmaklaştırma, felsefeyle çökertme günümüz kültürel ortamına eleştirel bir bakış. 1. Cildi okuyorum. Özetle, her sistem kendi insanını kültürle üretir diyor yazar. O halde tekelci kapitalizmin romanı, felsefesi de vardır. En azılı kapitalizm karşıtları, en tutarlı sosyalistler bile kültür-sanat alanında sermaye sınıfının edebiyatına, sanatına itirazsız teslim olmuştur.

Eskiden ahmaklaşmanın sebebi okumamak iken yeni ortaçağ düzeninde okumaktır. Sadece çok satan kitaplarla değil, ağır ilan edilenlerle, gözleri kör eden sosyolojiyle, hipnotize eden ve mistisizm saçan romanlarıyla, anlatmayan felsefesiyle, ojuyanların anlamadığı incir çekirdeğini doldurmayan onbinlerce sayfa makale ile. Ne yaptıklarını çok iyi bilen bir sınıf pratiği karşısında olduğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız. Böyle diyor Taylan Kara ve örnekler veriyor:

"Hegel salaktır, şarlatandır" prof ilber Ortaylı ve prof celal Şengör'ün bir tv canlı yayınında söylediği budur. Bu toplumda milyonların izlediği bir yayında her yanından cehalet dökülen bu sözleri söylemek bir cürettir diyor yazar.

Atatürk akıl ve akılcılığın yolunu çizmiştir ülkemiz için. Cumhuriyetçiler, eğer cumhuriyeti savunacaklarsa dağda, bayırda, bulutta siluet, tarihlerde 19 mucizesi aramayı bırakıp kendi düşünce geleneklerine, köklerine dönmek zorundadır diyor günümüz Atatürk söylemlerini incelerken.

Mistisizmin ve akıldışılığın yüceltilmesine örnek hasan ali Toptaş romanlarını inceliyor. İmge yığını cümlelerin anlamsızlığını, özneyi dışlayan post modern metinler olduğunu gösteriyor.

Orhan Pamuk romanlarının eleştirilemediğini söylüyor. Örneğin Kar romanı 5.sınıf islam güzellemesi yazara göre. Nasıl oluyor da karikatür tiplerden oluşan bu roman sosyalistlerce de göklere çıkarılıyor diyor.

Taylan Kara'yı okuyalım. Ufkumuz açılacak, kültür ortamına yeni bir gözle bakacağız. Belki ahmaklıktan kurtuluruz.