Eser: Bir Kadının Şiir Defteri “Anka Kuşu”
Sanat: Çini Sanatı
Koleksiyon: “Zümrüdü Anka Kuşu, Güneş, Savaşçılar ve Kültürel Kuşak”
Eser Lot 4 Kodu: “Anka Kuşu, Güneş, Ay, Yin Yang, Yıldız ve Samanyolunun Uyumu”

Eserin Yorumu:

Anka Kuşu; yeniden doğuşun simgesi, varoluşun hikayesidir.. Anka Kuşu eşini kaybettiğinde sonsuza kadar yalnız kalan bir kuştur.. Sadakatin temsili, en üst seviyedeki aşk’tır..

Güneş; Güneş sisteminin merkezindeki bir yıldızdır.. Orta büyüklüktedir bir yıldızı temsil eder.. Güneş Dünyamızı ısıtır.. Güneş sistemi içerisinde en büyük kütleyi taşımaktadır..

Ay; Dünyamızdaki tek doğal kütleyi oluşturmaktadır.. Güneş sistemi içerisindeki 5. Doğal uyduyu yansıtır.. Bu nedenle gece vakitlerinde en parlak ve en büyük çizimdir.. Dünyamıza en yakın gök cismi özelliği taşımaktadır..

Yin Yang; Bütün evrenin işleyişi, hareketi demektir.. Yin ve Yangın kutupları her zaman hareketlidir ve birbirinin zıttıdır.. Karşıt kutuplar sürekli vardır.. Siyah-beyaz, soğuk-sıcak, aydınlık-karanlık gibi..

Yıldız ve Samanyolu; Yıldız geceleri gökyüzünde görünen ışıklı gökcisimlerinden biridir.. Bir yıldızın doğması milyonlarca yılı kapsayabilmektedir.. Samanyolu; geceleri gökyüzüne çıplak gözle bakıldığında ayırt etmesi zor olan yıldızlar topluluğudur..

Anka Kuşu, Güneş, Ay, Yin Yang, Yıldız ve Samanyolu birbirinin yansımasıdır.. Yansımayla bütünlük sağlar ve anlam kazanır..

Yazar: Naciye BIYIK