Eser: Tanrıça Athena (Tanrıça Minerva)
Sanat: Çini Sanatı (Gravür
Koleksiyon: “Kültürel Kuşak ve Türk İslam Sanatı”
Eser Lot 2 Kodu: “Kültürel Kuşak” Yansıması
Eser Yorumu:
Tanrıça Athena; Atina Kentinin Baş Tanrıçası ve koruyucusudur.. Yunan mitolojisine göre sanat, bilim, adalet, savaş ve ilham tanrıçasıdır.. Taktik ve strateji konusunda çok bilgili olup; bütün savaşlara katılmıştır.. Kahramanlık, bilgelik, erdem, medeniyet, matematik, el becerilerine ek olarak stratejik zekasıyla ön plandadır.. Ayrıca etrafında ki insanlar için de çok değerlidir..
İnsanlara sayı saymayı, örgü örmeyi, yün toplamayı, yemek pişirmeyi, icatlar yapmayı, çanak çömlek yapmayı, flüt ve trompet çalmayı öğretmiştir..
Tanrıça Athena; Zeus’un en değerli ve sevdiği evlatlarındandır.. Genellikle barışı tercih eder, dillere destan bir merhameti bulunmaktadır.. Dönemin Kralları, Kumandanları ondan tavsiyeler almışlardır..
Athena Denizlerin efendisi ve 3 büyük Tanrı’dan biri olan Poseidon ile evlidir.. Troya Atı Poseidonu; Zeytin Ağacı ise Athenayı temsil eder.. Athena ile Poseidon arasında büyük bir yarış vardır ve her ikisi de Asasını yere vurduğunda yer altından bu simgeler belirmiştir.. Ağacın daha faydalı ve elde edilecek ürünlerin insanlığa daha faydalı olmasından dolayı kazanan Athena olmuştur.. Çünkü; Athena Dünya’da stratejik zekasıyla bilinir.. Atina’daki ünlü Partenon Tapınağı’na da bu yüzden bu ad verilmiştir..

Yazar: Naciye Bıyık