Evet, öncelikle esporu hiç duymamış, dinozor çağında yaşayan arkadaşlarımıza esporun ne olduğunu söylemek istiyorum. Espor; elektronik spor, video oyunu yarışmalarının geneline verilen isimdir. Çoğu sporda ustalaşıldığı gibi bu sporda da ustalaşan kişilerin arasında profesyonel organizasyonlar tarafından düzenlenen turnuvalara denir. Espor oyun türleri birden fazladır. En popülerleri ise strateji oyunları, dövüş oyunları, birinci şahıs nişancı oyunları ve spor oyunlarıdır.


2000'li yılların başlarında birkaç takipçisi olan bu spor, günümüzde milyonlar tarafından takip edilmektedir. Espora başlangıç yaşı on üç, on dört kabul edilmektedir. Bizim ülkemizde az da olsa yer edinmeye başlayan bu spor gitgide büyümektedir. Lakin Türkiye'de futbol dışı alanlar sevilip sayılmadığı için espor da kenara itilen bir spor hâlindedir.

Oyunlara "Bunları sadece çocuklar oynuyor! Oyun oynayarak gelecek elde edemezsin!" dendiği için, ön yargı ile yaklaşıldığı için ülkemizde bu spor türü çok geriden gelmektedir. Ben de bizzat bu sporu takip ediyorum ve bizim ülkemizde cidden bu sporda profesyonel derecesine gelebilecek çok fazla potansiyel oyuncu var. Potansiyel oyuncu var ama onlara destek çıkacak yatırımcı yok. Ben de bir nevi bu yazıyı esporu tanıtmak için yazıyorum.


Her geçen yıl büyüyen bu sporda ciddi meblağda paralar dönmekte. "Fortnite” adlı oyunda düzenlenen Dünya Kupası’nın galibi olan genç oyuncu Kyle ‘Bugha’ Giersdorf, turnuva ödülü olarak üç milyon dolar gelir elde etti.

Evet, tam da okuduğunuz gibi üç milyon dolar! Bizim ülkemizde de az da olsa bazı turnuvalar düzenleniyor. Örnek olarak ESL adlı organizasyon her sene "Counter Strike" oyuncuları için turnuva düzenlemekte.

Yurt dışında ünlü olan "Blast Pro Series" adlı organizasyon 2019'da ülkemizde bir turnuva düzenlemişti. Umarım gelecek yıllarda bu turnuva sayıları artar ve ülkemizde de espor gerçek bir anlam kazanır.