İlk iki albümleri blues etkisindeki çarpıtılmış acid rock tarzındaki ilk albüm ile saykodelik esintiler taşıyan ikinci albüm Free Your Mind And Your Ass Will Follow- funk'ı bir yaşam biçimi, bir din gibi sunmuştu. Üçüncü çalışmalarında ise grup yaratıcılıklarının ve hayal güçlerinin doruğundaydı.

İlk önce albümün kapağına bakalım. Kapakta toprağa gömülmüş bağıran bir kadının kafası vardır sadece. Albümün içindeki notlarda ise hem İsa'ya hem de şeytana tapan bir kilise olan Process Church of The Final Judgement'ın manifestosundan alıntılar yer alır. Müziğe gelirsek cesur ve gözüpektir, heyecan verici sözleri (I have tasted the maggots in the mind of the universe, yani evrenin zihnindeki kurtçukların tadına baktım. ) ürkütücü, çılgın, doğaüstü konularla birleştirir. O zamanlar insanlar, bir albümde böyle şeyler yapamazsın derlerdi, diye açıklamıştır grubun lideri George Clinton. ''Ben de onlara 'yaparım, iddiasına var mısın?' şeklinde cevap verdim.'' Detroit'teki Universal Studios'da 1970'in sonlarında ve 1971'in başında kaydedilen Maggot Brain, gospel ile demlenmiş coşkusuyla Can You Get You That ve ortalığı inleten funk rock bombalarıyla Super Stupid öne çıkıyordu. Ayrıca You and Your Folks, Me and My Folks açık açık ırkçılığa saldırırken Wars of Armageddon şarkısı Vietnam Savaşı'nın travmatik sonuçlarını ele alıyordu. 


Ancak asıl güç albüme adını veren şarkıda saklıydı. Söylentilere bakılırsa George Clinton, Chicago'daki bir apartman dairesinde kardeşinin çürümekte olan cesedini ve ortalığa saçılmış, parçalanmış kafatasını bulmuş. ''Maggot Brain (kurtlu beyin)'' ifadesinin kaynağı buymuş. Gitarist Eddie Hazel'ı stüdyoya kilitleyerek ona ''Annen az evvel ölmüş gibi çal.'' demiş. Hazel de tam olarak bunu yapmış ve kendisi ile grubun o güne dek ve sonrasında yaptıkları her şeyi gölgede bırakan, dokuz dakikalık ağlamaklı bir gitar solo atmıştır.