Dinler tarihini etkileyen Göbeklitepe, bilinen ilk ibadet merkezidir. Ayrıca buradaki tapınak, dünyanın yine bilinen en büyük tapınağı olma özelliğini taşır.



Keşfediliş

1983 yılında, tarlasını süren bir çiftçinin toprak altında bulduğu 2 adet resimli taşı yetkililere götürmesi sonucunda dikkat çeken bölge, o dönem fazla önemsenmemiştir. Mezopotamya diye adlandırılan bölge, tarih boyunca birçok uygarlığın doğuşuna ve çöküşüne şahitlik etmiştir.


1992 yılında Alman arkeologlar öncülüğünde başlanan kazı çalışmaları sonucunda 45 adet T şeklindeki taş anıtın üzerinde yabani domuz, ördek, yılan, aslan, balık figürleri bulunmuştur. Bu anıtların yüksekliği 6 metredir ve ağırlıkları yaklaşık 15 tondur. Şu ana kadar 4 adet anıtsal taş çıkarılmıştır. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda Göbeklitepe'de en az 20 anıtsal yapının olduğu bilinmektedir.



Peki Neden Tapınağın Üzeri Toprakla Kapatıldı?

Göbeklitepe hakkında birçok söylenti vardır: Hz. İbrahim'in tapınağı olduğu, Sirius'a tapmak için inşa edildiği, dinin doğduğu yer olduğu söylenir. Kazıları yöneten Alman Arkeolog Klaus Schmidt:

''Tüm kanıtlar gösteriyor ki, burası insanlığın doğduğu yer. Göbeklitepe, Adem'le Havva'nın yaşadığı cennet bahçesinde bir tapınaktı."



Göbeklitepe Hakkında Kısa ve İlginç Birkaç Bilgi:

  • Arkeologlar tapınak kalıntılarındaki zeminlerinin özellikle sıvıyı geçirmeyecek şekilde yapıldığına dikkat çekiyor. Buradan; törenleri, ne olduğu şu an kesinleşmese de, bir sıvı (kan, su, alkol vb.) eşliğinde gerçekleştirdikleri fikri oluşuyor.
  • Klaus Schmidt, bulgular ışığında, insanoğlunun ekmek için değil, bira uğruna tarıma başladığına, bunun da ilk kez Urfa'da gerçekleştiğine kanaat getirmiş.
  • Göbeklitepe; İngiltere'de bulunan Stonehenge'den 7000, Mısır Piramitleri'nden ise 7500 yıl daha eski bir tapınaktır.