Bugün kümbet deyince bize kuru bir laf gibi geliyor, içi boş, doldurulmamış. Hatta Vanlılar’ın da haberleri yoktur böyle bir kümbeti muhafaza ettiklerinden. Halbuki Anadolu Selçuklu özbeöz bizimdir, bizdendir; demek kendimizi de yitirdik. Lisede tarih anlatan hocaların, kocaman üniversitelerin tarih okutan o profesörlerin Erciş çıkışındaki kümbette Kadem Paşa Hatun’un yattığından haberdar mıdır yahut orada bir kümbet var mıydı yok muydu bilirler mi? 


  Kümbetimiz Kadem Paşa Hatun’un adıyla anılsa da orada Emir Yar Ali, Şah Mustafa, Şah Sevik, Şah Ali gibi kahramanlar da yatar. Kitabesine göre, 1458 senesinde Karakoyunlular'dan Cihan Şah zamanında yaptırılan kümbet ilçe merkezine sadece 2 kilometre uzaklıktadır.


 Kadem Paşa Hatun Kümbeti’nin hâli şimdi içler acısıdır. Van-Erciş Depremi’nde hasar almış, aslına riayet diye başlatılan restorasyonlar gibi burda da aslına hıyanet edilmiş. İlla yapana kadar başlarına bir tarihçi mi dikmek lazım bu adamların? Gerekiyorsa evet. Bir çöp kutusu gibi kullanılmış kümbet, tarihi de çöpe atmışız. Nerde bu devlet, niye tarihine sahip çıkmıyor demekle peynir gemisi yürümez diyelim, yattığı yerden ahkam kesmek kolaydır, bir de taşın altına el sokmak lazımdır. Bir haber daha vereyim, kan kaybeden kümbete kan bulunmazsa yakında tamamen yitireceğiz bu eski ihtiyarı.