gibi hiçbir engele takılmadan gelemiyorlar bulundukları yere ve bu onların ayıbı değil, senden üstün olan yönleridir. Sen onların yaşadığının yarısını bile yaşamadın, buna rağmen ne hakla üstün olduğunu iddia edersin?

A sanki sözlerin muhatabı değilmiş, sanki başka birine söylenmiş sözlere kulak misafiri olmuş gibi davranıyordu. Sonra sesinin gür çıkmasına gayret ederek cevapladı:

Ben, dedi ve arkadaşlarım, seçilmiş harfleriz. Eğer hiçbir zorluk yaşamadan geldiysek bu dünyaya bunu bir nedeni olmalı. Neden sen değil ya da arkadaşların değil de biz? Düşün bence bunu. Düşün, senin gibi kaç harf bizsiz sözcük olabilir? Ama biz size ihtiyaç duymadan cümle bile oluyoruz. Hemen arkama yerleşen bir ünlem işaretiyle cümle kurabilirim sana ama sen cümle noktalama işaretlerini kullansan da bir halt olamazsın.

B ne söyleyeceğini şaşırmış gibiydi. Kalabalıktaki dalgalanma huzursuz etmişti B’yi. Sözü aldı ve devam etti;

Söylediklerin, dedi, manasız şeyler. Biz de siz olmadan sözcük cümle hatta paragraf bile olabiliriz. Gelişmeleri takip etmiyorsun. Yazık sana, cehaletini gidermek için zorbalığın işe yaramıyor değil mi?

A şaşırmıştı ve tabii diğerleri de. B’nin iddiası bir devrime sebebiyet verebilirdi. Herkes pür dikkat ve bazıları da pür telaş B’nin söyleyeceklerine kilitlenmişlerdi. B tadını çıkararak devam etti:

Algıda tamamlama, dedi, eminim hiç duymamışsındır. Siz olmadan da derdimizi anlatabiliriz. Sen bizden çaldığın harflerle ilan ettin SAVAŞ’ı, şimdi ben. Senden Ş harfini istiyorum yalnız. Eğer o da kabul ederse.

Dünden razı görüne Ş hemen taraf değiştirdi. Ve B onu da yanına alarak yepyeni bir kelime yazdı. Ortalık buz kesti. Kimseden ses seda çıkmıyordu. Sofular secdeye vardılar varacaklar. Bilgeler o kadar bilge olmadıklarının ayırdında. I ve İ üzgün ve öfkeli. A şaşkın ve de yenik, ezik büzük. Kalanlar mutlu, yüzlerinde huzurlu bir tebessüm. Herkes B’ye ve yanındaki arkadaşlarına bakıyor.

Yan yana, kol kola üç harf. Yalnız üç tane ve her şeyi değiştiren bir sözcük. BRŞ. Zorbalar olmadan kurulan bir sözcük. Bütün harfleri eşit kılan bir sözcük. Düzeni altüst eden ama yeniden kurmaktan korkmayan bir sözcük.

Sözcük yazıldıktan sonradır ki A dâhil tüm harfler eşitlik ve özgürlük konusunda uzlaştı. O günden beridir alfabede harfler alt alta değil, yan yana dizilirler.