Antoloji: Şairlerin, yazarların, bestecilerin eserlerinden alınmış seçme parçalardan oluşan kitap, seçki, güldeste.


Yazar olmak isteyenlere, edebiyatla yeni tanışmış olanlara, ne okuyacağını bilemeyenlere önerim antolojilerdir. Böylece tek bir kitapta onlarca yazarı, şairi ve eserini tanımış olursunuz. Sizlerle bu yazıda birkaç öykü antolojisi önerisi paylaşacağım.




1) Yüzyılın En Iyi Bilimkurgu Öyküleri Derleyen: Orson Scott Card Çevirenler: Arzu Akbatur gözetiminde Ayşe Su Akaydın, Merve Akçay, Tuğçe Atacı, Büşra Çavundur, Handegül Demirhan, Ahmet Can Halat, Cem Önder, Pınar Uysal Yayınevi: İthaki Yayınları


Bilimkurgunun 'Altın Çağ', 'Yeni Dalga', 'Medya Jenerasyonu' dönemlerinden birçok öyküyü bu eserde toplamış Orson Scott.


Orson Scott Card: 1951’de Washington’da doğan Amerikalı yazar, 80’ler sonrası dönemin en önemli bilimkurgu yazarlarından biri. Yazarlığının yanı sıra eleştirmenlik ve akademisyenlik de yapan Card, en bilinen eseri Ender’in Oyunu ve devam kitabı Ölülerin Sözcüsü ile hem Hugo hem de Nebula ödüllerini kazanmış ve Amerika’nın tür için verilen en prestijli bu iki ödülünü iki sene üst üste kazanma başarısını gösteren tek yazar olmuştur.




2) Asker Kaçağı Savaşa Karşı Bilimkurgu Öyküleri Derleyen: Bülent Somay Çevirenler: Nesrin Kasap, Bülent Somay, Şencan Topaloğlu Yayınevi: Metis Yayınları


İçinde Philip K. Dick, AlFred Bester, William Tenn, Katherine Maclean ve Tom Condit, Stanislaw Lem, Eric Frank Russell, Müfit Özdeş yazarların öykülerini barındıran bu eser, bilimkurgu edebiyatımıza katkısı büyük yayınevi Metis'ten çıkıyor.




3) Doctor Who 11 Doktor 11 Öykü Çeviren Emirhan Burak Aydın Yayınevi: İthaki Yayınları


Birbirinden farklı 11 bilimkurgu yazarı Doctor Who öyküleri yazmak için bu kitapta toplandı. İyi okumalar.




4) İnsanlar İçinde Bir İnsan Sait Faik Hikâye Armağanı Antolojisi Hazırlayan Nursel Duruel Yayınevi: YKY


Sait Faik Hikâye Armağanı verilen yazarların eserleri, 1955'ten 2018'e kadar derlenmiş. Böylece elinizin altında edebiyatımızın en önemli öykücülerinden oluşan bir kitap oluşmuş. Kitabın tek eksiği yeni baskısının bulunmaması.




5) Büyümenin Türkçe Tarihi Hazırlayan Murathan Mungan Yayınevi: Metis Yayınları


Murathan Mungan; yazarlarımıza, edebiyatımızda onları etkileyen Türkçe öykülerin hangileri olduğunu sormuş ve hakkındaki fikirlerini yazmalarını istemiş. Ardından bizleri o öyküleri vermiş. Kitabı okuduktan sonra bu soruyu kendinize sormanızı öneririm.



Yazar: Abdullah Furkan Doğan