Hukuk tarihçisi Michael Stolleis ‘’Yasanın Gözü’’ adlı eserinde görünmez bir el misali her şeyi gözeten ‘’göz’ün’’ tarihi serüvenini ve hukuki açıdan ifade ettiği anlamı açıklamaktadır. Yasaların üstün kabul edilmesinin Antik Mısır’dan günümüze kadar göz imgesi ile gösterildiğini belirten yazar, oldukça sade anlatımı ile okuyucuya hem felsefi hem tarihi bir şölen yaşatmaktadır. Eserde görsel imgelere de yer verilerek ‘’göz’’ yasası bakımından 19. yy ve öncesindeki toplumsal farklılıkların daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır.


Stolleis, yasa kavramı ile bugüne kadar temelinde gözlemek, gözetlemek ile denetim altına almanın tasarlandığı bir etimolojiyi ortaya koymaktadır.


Eski kadim geleneklerden bu yana göz imgesinin tanrısal özellikler ile bağdaştırıldığı ve adaleti temsil ettiğini günümüz adalet anlayışı kapsamında karşılaştırmalı olarak ele almıştır.


Eser, Almancada birçok kez basılmış ve bugüne kadar Türkçe dahil olmak üzere on dile çevrilmiştir. Eğer kitabı merak ediyorsanız Ayrıntı Yayınları'nın internet adresi üzerinden bir ön okuma yapabilir veya kitabı sipariş edebilirsiniz. 




Yazar: Dilara Aydın