Bazı farkındalık anları vardır, hayatın ortasında birden beliren, sanki hep ordaymış da bugüne kadar siz görememişsiniz gibi hissettiren anlar. Sanki defalarca, her seferinde adlandıramadığınız büyük bir huzursuzlukla yanlarından geçmişsinizdir. Fark ettiğiniz anda isim verebilmenin huzuru ile kalp kırıklığının acısı aynı anda zuhur eder vücudunuza. Bazen keşke farkında olmadan yaşasaydım dersiniz bazen yanından geçerken huzursuz hissettiğim her şeyi açığa kavuşturabilsem keşke. Ama bir kez kafanızı cesurca kaldırıp "Nesin sen, neden bu kadar huzursuzum senin yanından geçerken?" diye sorduğunuzda hepsinin karşısına tek tek dikilme isteğiyle yanar tutuşursunuz. İşte o farkındalık anlarını bize sanki dünyanın en basit cümlesini kurar gibi anlatır bazı kitaplar. Bizimle aynı şeyleri, farklı zaman ve mekanlarda belki farklı bir sebepten hissetmiş ve "Sen nesin?" diye sorma cesareti göstermiş birinin "O buydu" dediği cümlelerle, bazen sormaya cesaret edemediğimiz huzursuzluklarımızın adını öğreniriz. Böyle kitapları okuduktan sonra dayak yemişe döneriz ve pek çoğumuz da en çok böyle yazarları severiz. Hyunam-Dong Kitabevi'ni okurken defalarca hissettim bunu. Mesela kitabın ana karakterlerinden biri "Belki de hayatımıza yön veren şey yalnızca seçimlerimizdi. Minjun o zamanlar pes etmediğini, sadece bir seçim yaptığını fark etti. O yoldan çekilme seçimi." diye düşündüğünde ya da Seungwoo yaşamı kolaylaştıracak yöntemlerden bahseden insanların bu yöntemleri bilmeyenlere göre hayatın içinde daha çok debelendiğini düşündüğünde, onlarla sadece bir düşünceyi değil bir farkındalık anını paylaştığımı düşündüm.
Kitabın sonuna yazar Hwang Bo-reum şöyle bir not düşmüş: "Doğru düzgün nefes almaya vakit bulamadığımız günlük yaşamın koşuşturmasından uzak bir alan, daha becerikli olmamızı, daha hızlı olmamızı söyleyerek yakamıza yapışan dünyanın seslerinden kopabildiğimiz bir alan yaratmak istiyordum. O alanda sakin, kısa anlarla dalgalanan bir günün resmini çizmek istiyordum." Hyunam Dong Kitabevi "bu kadarına sahip olmanın yeterli olduğu" sakin kısa anlarla dolu bir kitap.
Son olarak "bir kitap okudum hayatım değişti" klişelerine pek inanmam bu kitap da bunu vaat etmiyor zaten ancak kitabı okurken bugünlerde benim de cevap aradığım sorulara cevap arayan karakterler görmek, anlaşıldığımı ve onlarla birlikte bazı cevaplara ulaştığımı hissetmek, gitmem gereken yöne doğru hafif bir esinti varmış gibi hissettirdi. Beni de ufak ufak itekleyen ama acele etmeyen, sakin bir esinti.