Plan kurmadan yaşanmaz. O kadar "plansız yaşıyorum" diyorsun ama her hareketini düşünüyorsun önceden. Bu yazıyı yazmayı bile saatler öncesinden planladın. Hatta sadece yazıyı değil bütün ortamı kurdun hayallerinde, bütün aşamaları çizdin bir mühendis gibi. Yaşayabileceğin aksaklıklara çözüm aradın, bazılarına buldun bazılarını da bıraktın öylece. İşte öylece bıraktıklarından dolayı kendine 'plansızım' diyorsun. Bunu kendini suçlamak için mi söylüyorsun yoksa plansız olmakla övünüyor musun bilmiyorum. Bildiğim şey iki duygunun da gereksiz olduğu. Duyguların gerekli olduğunu düşünüyorsun, evet ben de öyle düşünüyorum. Bakma Freud'a. Herkes kendisinin Freud'udur ne de olsa. Tecrübe duygularla bağlantıyı kesmek değildir. Duygulara hakkını verebilmektir. Duyguların düşüncelerdeki gölgesini çözümleyebilmektir tecrübe. Ama bazı duygular vardır gölge oluşturmaz ve tamamen gereksizdir. Bunun da farkına varmalısın.


İnsan bazen kendini zorlamalıdır. Bir şeye karşı isteğim yok diyip öylece bırakamazsın. Çok yapıyorsun bunu. 'İstekle irade birbirinden farklıdır' diyorsun ama istekler düşünceler gibi değildir. Bir başlangıçları vardır isteklerin. İradesiz insanda istek bulunmaz. İradesiz insan korkar bir şeyleri istemeye çünkü devamını getiremeyeceğini düşünür. Korkmayacaksın yoksa yaşayamazsın. Bir şeye başlamadan devamını getiremeyeceğini söyleyemezsin kendine, bu aklına büyük bir hakaret olur. Kabul et öyle kibirli davranma bana karşı. Bir şeyleri düzeltmeye çalışıyorum. Tabii ki bunu kendi düzen anlayışıma göre yapıyorum. Seninkine göre yapsam, kişiliğimi yok saymış olurum. Bu da ikimize hakaret olur. Evet, her davranışın zıttına bir hakarettir ama hakareti hak eden davranışlar da var. Öğrenmelisin bunları yoksa kaybolursun, kaldırım taşlarının arasında sıkışan tozlar gibi kalırsın iki düşüncenin arasında. Bir yağmur yağar üstüne daha çok yapışırsın. En kuvvetli rüzgar bile hareket ettiremez seni ondan sonra.


Sürekli okuyacaksın. Öyle bir şeyleri bitirip kendinle yalandan gurur duymak için değil. Sahtelikten uzak durman gerekir, sahte şeyler tehlikelidir. En tehlikelisi de sahte gururdur. Okuyup düşüneceksin her kelimeyi, her harfi, her noktayı. Değiştirmeye çalışacaksın, yaratıcılığin temelinde değişim vardır. Önyargın olmayacak, onu yok edeceksin, yoksa ne değiştirebilirsin kendini, ne de yaratabilirsin gurur verici şeyleri.


Gözlerini, kulaklarını aç, hisset etrafını. Hissetmezsen soyutlanırsın ve sıkışırsın benimle karanlık bir odaya. Ben de senin kafanın etini yerim sürekli. Her fırsatta yüzüne vururum yapamadıklarını ve yanlış yaptıklarını. Doğruların çok az zaten ikimiz de biliyoruz. Denizi, gökyüzünü, ormanları, yolları düşün ve hisset. Hayallerin bunlar olmadan çöptür çünkü. Hepsini birleştir ama ayrı ayrı değer ver hepsine. Çünkü seni biliyorum ben, bazı zamanlar bunlardan birini çok seversin, diğerleri tamamen çıkar aklından. Sürekli aklında kalmalılar, hiçbir zaman boşaltmaya çalışma aklını. Öyle zamanlar gelir döner bakarsın benden başkasını görmezsin. O zaman korkarsın, keşke dersin, bir deniz, bir orman, herhangi başka bir şey olsaydı diye. Çünkü biliyorsun, ben de senden nefret ediyorum ama sen yoksan ben de yokum.


Öfkelen, ağla, bağır, çağır ama sakın bunları hareketlerine yansıtma. Yakın zamanda okuduklarını hatırla, zaten aklında sadece bunlar var. 'Öfkeyi anlarız ama kötülüğü asla' diyordu Victor. Çünkü faydasız bir şeydir bu, tamamen faydasız. Etrafa yaptığın her kötülük, vicdanına yaptığın bir eziyettir. Eziyet etme vicdanına, sahip olduğun en değerli şeydir çünkü. Hatta bana sorarsan sendeki kayda değer tek şey. Ben gerçekleri söylerim istediğin kadar üzül. Oturup düşündüğünde bana hak vereceksin.


İnanmak ip üstünde yürümek gibidir, zor ve beceri gerektirir. Her şeye inanıyorsun hiç sorgulamadan. Sorgulamak saygısızlık değildir. Bunu nereden benimsedin çok merak ediyorum. Hayatta karşına çıkan şeylerin büyük bir bölümünü sorgulamalısın. Özellikle insanların hareketlerine ve duygularına hemen aldanıyorsun. Her şey duygulardan ibaret değildir. Romantik düşünmelisin ama her şeyde değil. Yoksa yine kaybolursun ve karşında beni bulursun.