Şimdi okumakta olduğum kitap Michael Shermer'in "İnanan Beyin" isimli çalışması. Yazar ünlü bir psikolog ve bilim tarihçisi imiş. Gençken yeniden doğmuş, yani inançlı bir Hristiyan olmuş sonra agnostik olmuş galiba en sonunda ateist materyalist ve liberal. Kendini böyle anlatıyor ve beynin inanç ürettiğini söylüyor:

İlk atalarımız otların arasından bir hışırtı duyduğunda kaçtı, bir yırtıcı hayvan olabilirdi. Kaçıp hayatta kalanlar genlerini nakletti. A olayı B tepkisi. Bu mekanizma yanılsatıcı da işliyor. Önüne bir kuş tüyü düştü, ardından güzel bir olay oldu. Her tüyde güzel olay bekliyorsun. Buna kalıplaşmış inanç diyor. Belirsizlik, kontrolsüz durumlarda boş inanç, totem ve büyü olarak bizde sürüp gidiyor. Hayvan ve insanlarda bu mekanizmayı ölçen çeşitli deneyleri anlatıyor. Beyzbol oyuncularının kaleciden çok daha fazla totem davranış geliştirmesini de buna bağlıyor.

Okuyorum bakalım. Oldukça ikna edici bir çalışma. Daha neler öğreneceğimizi göreceğim. Ben inanan bir beyne sahibim. Hayata tutunmak için belki. Gerçekler acı mı gelecek bakalım.