Yorgunluğu sonuna kadar yaşadığım bir günün ardından değerli bir dostumun tavsiyesi ile yazılarımı buraya taşımaya karar verdim. Bu geceki konum ise insanlığın varoluş sorunlarından birisi olan kibir. Her insan kibirli olur elbet çünkü kibirsiz bir insan hayatını idame ettiremez. Kibir bir ihtiyaçtır ve hep ihtiyaç olarak kalacaktır. Kibir herkeste eşit değildir maalesef; kimisi kendisini Tanrı ile eş değer tutar, dünya benim mülkümdür der, etrafındakileri ise alt sınıf olarak görür.


Bir insan tanıyorum; kendisi çok güzel, çok hoş birisi ama kibri ile hayatta kalıyor, yüzüne karşı "Neden bu kadar kibirlisin?" diye sorduğumda bana "Eğer kibirli olmazsam insanlar tarafından ezilirim, yaşayamam," demişti. Oturup bir düşündüğümde; evet, insanlar kibirsiz yaşayamaz ama bu kadar pesimist dünya görüşü, nefret ve kibir ile hayat idame ettirilir mi ki? Cevabı: evet ettiriliyormuş.

Hayatımda gördüğüm en nadir insan örneğidir kendisi. Konuşmaya çalışıyorum, kibri altında eziliyorum. İnsanları kendisinden alt sınıfta gören birisi ve bunun sebebi de yine insanların doğuştan gelen kibri...

Bu sorunu asla çözemeyiz ama en azından etkilerini azaltabiliriz.


Bu dünya bir Tartarus çukuru; kibri yüksek seviyede olanlar yaşar, alt seviyelerde olanlar ise azabını en acı şekilde çeker. Kibirliyiz ama insani duygularımız bunu alt seviyede tutuyor lakin bazılarımız bu insani duygularını yok etmiş, kalplerini kötülüğe açmış. Dediğim gibi, insanlar kibirleri ile yaşamak zorundadır; yedi ölümcül günahtan birisi olmasına rağmen... Afrodit ise aşk tanrıçasıdır lakin benim için kibrin temsilcisidir. Bütün Yunanistan'ın kendi etrafında döndüğünü, herkesin onun güzelliğinden etkilenip taptığını düşünürdü... Ta ki Medusa'yı görene kadar. Medusa Afrodit'ten daha güzeldi, Afrodit'in kibri sarsılmaya başlayınca Medusa'yı çirkin bir varlığa dönüştürüp lanetledi.


Kusursuz dediğimiz tanrı veya tanrıların bile içinde kibir var ve kibirle yaşıyorlar. Hiçbir şey kusursuz değil, her şeyin bir kusuru var. Önemli olan: kusuru görebilecek gözlere sahip miyiz?