İnsan nedir?

Kimilerine göre sosyal bir varlık; kimilerine göre iki ayak, iki kol, bir beden ve beyinden oluşan gelişmiş bir hayvan. Peki, gerçekten insan nedir?


İnsan neydi, ne yaptı, ne yapmadı?

İnsan çok yalancıdır, doğa dostudur güya ama suyunu pet şişesinden içmekten çekinmez, iç güzellik önemlidir onun için ama dış güzellik için neler vermez, adaletlidir aslında ama işin ucunda para varsa asıl adalet oradadır onun için.

Liste böyle uzayıp gider. Peki, insan ne yaptı? Daha doğrusu insan ne yapmadı?


İnsan sevmedi, gülmedi, güvenmedi, korumadı, acımadı, affetmedi. Bir kere olsun insan korudu mu haksızlığa uğrayan kardeşini, bir kere olsun güvendi mi bir insana? Güvenmedi çünkü kendisi güvenilmezdi, insan güzel sevemedi çünkü insan kendini sevemedi.

Bunların asıl nedeni bence insanın öğrenmemesi, hangimiz ilkokulda iken sevgiyi öğrendik, hangimiz güvenmeyi, güvenilir olmayı öğrendik? Hiçbirimiz öğrenemedik maalesef. İki kere ikinin dört olduğunu, dünyanın yuvarlak olduğunu öğrendik. Yalan söylemememiz gerektiğini öğrendik ama herkes bize yalan söyledi. Nefretin kötü bir şey olduğu sevginin ise iyi olduğu söylendi. Peki, neden biz sevdiğimizde ise "ayıp" dendi?


Hiç hayatı sorguladık mı, sonsuz evreni, galaksimizi, dünyadaki hayatı? Sorgulamadık maalesef, sorgulayamadık. Merak etmemiz de yasaklandı. Ne zaman merak etsek "günah" dendi. Peki, kim dedi bunları?

İnsanlar dedi. Kendini sevmemiş, güvenmemiş, affetmemiş insanlar dedi.

İşte bu yüzden öğrenmek önemli. İnsanı diğer canlılardan ayıran özelliği düşünebilmesi değil miydi? Kimler bıraktı düşünmeyi peki? Öğrenmemiş, sevmemiş, güvenmemiş ve affetmemiş insanlar. Umarım bir gün öğrenirler, severler, güvenirler ve affederler...