Yoksulluk kelimesinin anlamını araştırdığımızda karşımıza yoksul olma tanımı çıkar. Maddi yoksulluk, kentsel yoksulluk, kırsal yoksulluk… Liste uzar gider. Tüm bu ekonomik terimlerin dışında, bunların en uzağında ve tüm unsurlardan bağımsız olan insani yoksulluğu çoğumuz görmezden geliriz. İçimizde gizleriz. İnsanın kendi değerlerinden uzaklaşması, kendine, yaşadığı kente yabancılaşması, kendini bir yere, bir düşünceye ait hissetmemesidir insani yoksulluk.

            

Günümüz yaşam koşullarını, geçmiş hatta çok geçmiş yaşam koşulları ile kıyasladığımızda ileride görürüz. Bunun sebebi olarak da tabii ki teknolojiyi görürüz. Teknolojik yenilik, hız, içinde bulunduğumuz zaman için çok önemli ve olmazsa olmaz kavramlardır. Tüm bunlar elbette ki güzel değişimler, dönüşümler. Fakat bütün bunlar olurken, insanlığımız nerede bulunuyor, nerede kalıyor? Geçtiğimiz yüzyıllar, yaşam kalitesi anlamında daha bir hoştu. İnsanlar, saygı da kusur etmez, birlik beraberlik hoş bir seviyede tutulurdu. Değer yargılarımız, kaliteli ve zengindi. Fakat şimdi hızlıyız hem de çok. Çoğu şeye sahibiz. Tüm bunlara rağmen, Ne yazık ki insanlığımız sorguya değer bir biçimde karşımızda duruyor.  Ruhumuz, yaşadıklarımız, yaşadığımız yer, yediklerimiz içtiklerimiz hepsi ama hepsi sorguya değer şeyler. Geçmişin güzelliğini, saygınlığını, naifliğini geri getiremeyiz. Fakat insan yoksulluğumuzu, zenginliğe çevirebiliriz.

 

İnsan, doğası gereği, gelişime, dönüşüme, yeniliklere açıktır. Bu şekilde dünyaya gelmiştir. İnsanı, insan yoksulu eden, geliştirmeyen, dönüştürmeyen yine insanın kendisidir. İnsan, bitmek tükenmek bilmeyen bir nehir, sonsuz değişime açık bir canlıdır aslında. Yeter ki biz buna müsaade edelim. Bizi her şey dönüştürüp, geliştirebilir. Sevinçlerimiz, acılarımız, yaslarımız, yaralarımız bu dönüşümün olmazsa olmaz temel taşlarıdır. İnsanı zenginleştiren sahip olduğu, statü değil, bunlardır. İnsan zenginliği tüm statülerin ötesinde, hayatın içinde yaşadıklarımız ve yaşadıklarımızdan aldığımız kalıcı derslerdir. İnsan yoksulluğu ve dönüşüm ayrılmaz bir bütündür. Dönüştükçe, zenginleşir, insan yoksulluğuna el sallarız. İyi niyetli, dönüşüm ve zenginlikleriniz olsun.