Çok hızlı değişim gösteren, iletişim araçlarının dünyanın her yerine ulaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu hızlı değişime ve yeni ortaya çıkan düşüncelere karşı kendi bildikleri, öğretileri yeteri düzeyde bir cevap üretemeyen insanların bu değişimden nasibini aldıkları ve bu düşüncelerle savaşamadıkları açık bir gerçek. 21. yüzyılda yaşan bir insan olarak, gün içinde tercihlerimiz bile çok hızlı değişime uğruyor. Belki 3 saatini yemek hazırlamayla geçirecek bir insan, sadece 1 saniyelik tıklama ile yemek hazırlama ihtiyacına ayırdığı süreyi 3 saatten 1 dakikaya indirebiliyor. Zamandan kar eden insanın, kar ettiği zamanı nasıl geçireceği bir merak konusu olmasa gerek.


21.yüzyılda yaşayan bir insanın kendini nasıl tanımladığı ve açıkladığı da pek bir merak konusu değil çünkü halihazırda insanlar kişilik tiplerine göre 24'e bölünmüş durumda. Hayattaki tercihlerini kendine yakıştırdığı 24 kişilik tipinden biriyle yapan bir insanın tercihlerinin ne olacağını kestirmekte pek bir merak konusu değil. Çünkü elimizde, hiç tanımadığımız insanların davranışlarını gözlemlemeye yetecek sosyal medya araçları mevcut. Kendi sosyal çevremizdeki gözlemlerimiz bir yana, artık ülkenin bir ucundaki yaşıtlarımızın nasıl tercihler yaptığından ve zamanlarını nasıl geçirdiklerinden haberdar bir şekilde yaşıyoruz.


Öte yandan irade, insana verilen seçme hakkının ve onun gücünün yetebileceği eylemleri ve olayları ifade eder. Sürekli ve hızlı bir değişimin içinde yaşayan insanlar olarak, irademiz bir tür tehdit altında. Bugün tercihlerimiz konusunda yaşadığımız kararsızlığı aşma konusunda elimizde diğer insanların aynı konuda nasıl bir karar verdiklerini bilmemize yetecek kadar içerik mevcut.


Hatta artık youtuber psikologlarımız bile mevcut. Şortla kendi Youtube kanalında soru cevap yayını yapan bir psikoloğumuz, gerçekten aşık olup olmadığımız konusunda yaşayabileceğimiz kararsızlığı aşma konusunda irademizi rahatça tehdit edebiliyor. Kendi elinde olmayan sebeplerle içe dönük bir karakterde dünyaya gelmişsen içinde bulunduğun toplumun seni hangi nedenlerle içe dönük olmaya ittiğini anlaman gerekirken youtuber psikoloğumuz sessiz kalarak insanları nasıl etkileyebileceğinin 5 yolunu sana açıklayabilir.


Bir yanda Alfa, beta, gamma, omega, sigma ve diğer 19 farklı kişilik tipi diğer tarafta ise iradenin gücü.