Son yıllarda okuduğum en güzel kitaplardan birine bugün itibariyle tanıklık ettim.

Kitabı bitirdiğimde içimde hafif bir burukluk oluştu. Oluşan burukluğun esas sebebi yıllardır okuduğum, düşünce dünyasını takip ettiğim İsmet Özel’in farklı bir yönüyle tanışacağımı tahmin etmeyişimden kaynaklandı.

Bir konunun bütünüyle asla öğrenilemeyeceğini eser sayesinde bir kez daha gördüm.

İsmet Özel’i ne kadar az tanıdığımı fark ettim.

Sandığımdan daha fazla anlam yüklüydü şiirleri.

Bu kitabın yazarı Ertan Örgen, İsmet Özel’in “Mazot” şiirini analiz ederken, Özel okuyucularına bilindik kanılarla anlatılmış tanımlamaların aksine bir bakışta çiziyor.

İncelemede Özel’in fikri dönüşüm yaşadığı yılların başlangıcının yanı sıra, dönemin sosyopolitik koşulları, edebiyat dünyasının çıkmazları, şairlerin ideolojik bölünmelerle mücadele edişi de resmediliyor.

Bu açıdan eser diğer edebiyat eleştirilerine benzemiyor. Kendine özgü bir yapıyla her dizenin manasını, şairin ruh sarsıntılarını gözler önüne seriyor.

70’li yılların şiir dünyasını, gençlerin sanat ve politika anlayışını anlamak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir eser.
****
Eserin yayıncısı “Ketebe Yayınları” için ayrı bir parantez açılması gerekli. Ketebe Yayınları 2018 yılında kuruldu.
Yeni bir yayınevi olmasına karşın kaliteli eserler yayınlıyor. Yayınevinin genel yayın yönetmeni, Ülke TV’de yayınlanan “Meksika Sınırı” programının sunucusu Şair Furkan Çalışkan.

Yayınevi, Balkan edebiyatını, düşünürlerin biyografilerini, Çağdaş Türk edebiyatını içinde barındıran yenilikçi yayınlar yapıyor.

Takip edilmesi gereken bir edebiyat ocağı. Türk yayıncılığında umarım bu tarz yayıncıların sayısı artar.