Bugün kutuları boşaltıp kitaplarıma kavuşmak istedim nihayet. Onlara da küsmüştüm. Mesele uzun.

***

Ne okuyorum'a döneyim. Konumuz İstanbul. Mimari, kültür, tarihsel yaşam ve felsefe üzerinden İstanbul'u anlamayı onun dehlizlerinde dolaşmayı mümkün kılacak beş kitabı anlatmak istiyorum.

***

Birinci kitap İslam'da Şehir ve Mimari. Turgut Cansever'in aşılması zor eseri. İkincisi de bilge mimar Cansever'in ki Ağa Han ödülünü yanlış hatırlamıyorsam iki kez alan Cansever'in İstanbul'u Anlamak kitabı mutlaka okunmalı.

***

Üçüncüsü İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması anısına Murat Belge, İlber Ortaylı, Haluk Dursun, Hikmet Barutçigil, Beşir Ayvazoğlu, Artun Ünsal, Korkut Tuna, Sinan Genim, Ahmet Emre Bilgili beşeri sermayemizin güzide insanlarının katkılarıyla hazırlanmış bir çalışma olan Kültür ve Şehir: İstanbul kitabı.

***

Dördüncü kitap Bir Şehirli Kimliği Göstergesi Olarak İSTANBULLULUK kitabı olup Nebiye Konuk'un harikulade bir eserdir.

***

Beşincisi ise İstanbul'u ve daha genel bir perspektiften mimariyi felsefenin penceresinden anlamaya çalışan Dücane Cündioğlu'na ait Mimarlık ve Felsefe kitabı.

***

Kitapların bazısı yarım kalmıştı ama İstanbul'u Anlamanın Beşi Bir Yerdesi olarak görüp beşinin de okumasını tamamlayarak burada inceleyeceğim.