⚫Çocukluğu boyunca mutlu bir ailede büyüyen Van Gogh'un babası Theodorus , Protestan kilisesinde papazdı. Annesi Anna ise ona ömür boyu sürecek bir okuma sevgisi aşılamıştı.
⚫Van Gogh çocukluğunda babasına hayran bir çocuktu fakat daha sonra babasının dindar olmasından kaynaklı katı prensiplere sahip , çocuklarının duygularına duyarsız mesafeli bir baba figürü halini alması Gogh 'un babasından uzaklaşmasına yol açtı.
⚫ Sanat ticareti ile meşgul olan üç amcası -Hendrik, Vincent ve Cornelis- sayesinde Van Gogh ve kardeşi Theo sanat dünyasına girmişti.
⚫ Şüphesiz ki Vincent amcasının Paris'te bulunan ünlü sanat galerilerinde dört sene çalışan Van Gogh, buradaki sanat izlenimleri ve tecrübeleri sayesinde resim hayatının ilk temellerini atmıştı.
⚫Gogh, yaşadığı süre boyunca ülkeler gezmiş, bu ülkelerde sanat camiasından ressam arkadaşları ile işbirliği yapmaya çalışmış fakat başarılı olamamıştı.
⚫Gauguin adındaki ressam arkadaşı ile aynı evde kalıp çalışmalar yapan Gogh, ikisinin arasındaki zıt görüşlü sanat tartışmalarının şiddetlenmesi ve Gauguin'in, Van Gogh 'un ruhsal durumundan dolayı evi terk etmesine yol açar. Kendisini bir kez daha yalnız hissedeceği düşüncesi ile umutsuzluğa kapılan Gogh, sinir krizi geçirir ve ustura ile kulağını keser.
⚫ Akıl hastanesinde kaldığı süre boyunca, bir sabah güneş doğmadan önce odasının penceresinden dışarı bakar, sabah yıldızını görür, çok büyüktür. Gogh, buna kendi hayal gücünü ve çocukluğunun geçtiği Hollanda'nın evlerini ve kilisesini de ekler ve o çok ünlü "Yıldızlı Gece " tablosunu çizer.
⚫ Hayatı boyunca sefalet içinde bir yaşam süren ve tek bir eseri satılan ve sağ iken peşinde koştuğu ve işbirliği yapmaya çalıştığı sanat camiasındaki arkadaşlarının onun değerini öldükten sonra anlayarak övgüler yağdırması beni derinden etkiledi.
⚫ Fakat kitaptaki Gogh çizimleri, kalemi , eserlerini sürekli renkli ve sarı tonlarda yapması sanki kitabı okurken eserlerinin içinde yaşıyormuşum gibi hissettirdi. Van Gogh 'un görselleri ile desteklenen bu kitabı ve tasarımlarını ben çok beğendim. Hiç bitmesini istemedim. Eğer sanat tarihi meraklısı iseniz bu kitabı şiddetle okumalısınız diyorum 🫠