Başıma kötü bir şey gelince " herşeyde bir hayır vardır " derim. Çaresizlikten derim belki, belki sonrası hayır olur diye umarım. Ama bu yanlış. Hepimizin yaptığı bir yanlış.


Herşeyde bir hayır vardır demek Kuran'a da aykırı. Bakara 216'da şöyle diyor: " Ama şunu bilin ki hoşlanmadığınız bir şey sizin için iyi/hayırlı olabilir, çok sevip arzu ettiğiniz bir şey de pekala kötü/şerli olabilir."


Demek ki kötü olaylar da vardır. Bir kadın cinayetinde, çocuk tacizinde ' vardır bir hayır' diyemeyiz. Amentüde hayrın ve şerrin Allahtan olduğuna iman ediyoruz. Yani Tanrı kötüyü, kötülüğü de yaratmıştır.


Tanrı kötü müdür de kötüyü yaratmış? Bu noktada imtihan dünyası diyip geçiyoruz. Bu da bir yanlış. Tanrı'nın işi gücü yokta irili ufaklı kötü olaylarla bizi sınasın. İmtihan kişi derece atlayacağı zaman sözkonusu olabilir demiş eskiler. Rutin hayatı bölen kötü imtihan değildir.


Peki Tanrı kötü müdür? Aslan ceylanı öldürür. İyi ve kötünün ötesinde bir durumdur bu. Tıpkı aslanın ceylanı öldürmesinde bir imtihan olmaması gibi, bir çocuk tacizinde de imtihan yoktur. Bu olsa olsa toplumsal bozulma/ çürümenin göstergesidir. Kötülük insan ve bilinç olduğunda sözkonusu olur. Belki kötülük insanın içindedir. Dinler olası en iyi insan davranışlarını geliştirmeye çalışan kurumlar olarak doğmuşlardır.


Büyük resme bakmamız gerek. Tanrı iyidir deriz. Çünkü iyilik yönü baskın gelir. Kötüyü de yaratmış bir seçme hakkı tanımıştır. Oysa varoluş yokluktan iyidir. Tanrı evrende belirir ve iyiyi sürdürür.


Herşeyde bir hayır vardır demek, burası imtihan dünyası demek pasif tutumlardır. Kuran'da Tanrı, bir toplum durumunu bozmadıkça Tanrı'nın onların varlığını bozmayacağını söyler. Bu yüzden evrensel ve iyi olanın yanında olalım, iyilerle olalım. Kötülüğü elle ( ve yasalarla) dille (ve sanatla) ve kalben engelleyelim.


Tanrı yolumuzu aydınlığa çıkarsın. Ülkemize dirlik birlik versin.

Sağlıkla sevgiyle kalın

Sevtap Özcan