Abbas Kiyarüstemi sinemasıyla, Fransız filozof Jean-Luc Nancy’ye filmler üzerinden göstergeleri ve ifade ettikleri anlamı tartışma olanağı sunmaktadır.


Filmlerde baskın olan motifler veya imgelerin ne anlam ifade ettiği ve ifade ettikleri anlamın temsiliyet ilişkisine ve hatta bunun ötesine sinematografik bir açıdan yaklaşılmaktadır.


İlk baskısı 2013 yılında yapılan eserin sinema ve felsefe ilişkiselliğinde yazılmış bir entelektüel şölen olduğu söylenebilmektedir.


Eser, gündelik yaşam ve sinemanın bir arada oluşundan ziyade artık daha farklı bir sinemanın apaçık meydanda olduğunu okuyucuya göstermeyi amaçlamaktadır.


Nancy ele almak istediği temel meseleleri Kiyarüstemi ile yaptığı nitelikli sohbet üzerinden esere oldukça derin bir şekilde işlemiştir. Özgün adı L’Évidence du film, Abbas Kiarostami olan kitabın çevirisini Tacettin Ertuğrul yapmıştır.


"Kiyarüstemi’nin sineması bir metafizik düşünüştür. Ancak bu ifade metafizik temaları inceleyen bir sinemaya işaret etmez; sinematografik bir metafiziğe, düşünüşün yeri, bedeni ve yuvası olarak, dünyanın anlamıyla bir ilişkinin meydana gelişi olarak sinemaya işaret eder." – Künyeden alıntı.

 

 

Kitabı okumak istiyorsanız Küre Yayınları'nın internet adresini ziyaret edebilirsiniz.




Yazar: Dilara Aydın