Bugün konu olarak kadını ele alıyorum. Aslında hep ele almışımdır kadın konusunu, her zaman düşünmüşümdür; güzel ülkemde kadının çilesi nasıl son bulacak diye. Psikolog Gülseren Budayıcıoğlu'nun kitapları şimdilerde dizilerimizde işleniyor, biraz değiştirilmiş ya da romanla hemen hemen aynı şekilde senaryolaştırılmış biçimde önümüze geliyor diziler. Hatta dizilerin girişinde şiddetin aileden gelen bir şey olduğu, kadına şiddetin son bulması gerektiği gibi mesajlar yer alıyor. Diziler iyi hoş da niye daha önce böyle dizilerimiz olmadı? Niye yıllardır (bazı dizilerde) kadın hep aşağılandı, tecavüze uğradı, dayak yedi ve bu görüntüler, sahneler verilmeden önce kadına şiddete hep birlikte dur diyelim gibi mesajlar verilmedi? O zamanlar öldürülen kadınlar mı olmadı? Oldu tabii ki ama hiçbiri önemsenmedi. Şimdi şiddet görüp öldürülen kadınlarımızın (bazılarının) öldürülme tarihini vereyim ve siz de o zamanlar dizilerde neler öğretildi ne yapıldı onları aklınıza getirin:

Elmas Demir, 28 Ekim 2018.

Zerrin Demir Güvener, 15 Eylül 2017.

Zeynep Yavuz, 31 Ağustos 2019.


Bu liste fazlasıyla uzayıp gider. Evet bu insanları öldürenler adamlık, insanlık kazanamamıştır ya da ailesi yetiştirememiş diyebilirsiniz; bu etkenler başrol ama bu etkenlerin yanında o kişilerin izledikleri diziler de etkiler.

Her neyse dizi konusunu geçiyorum, tek mesajım dizilerin hepsinin kadın cinayetine dur de mesajını vermesi.


Şimdi devlet yetkililerimiz sağ olsunlar; kadına şiddete dur demeye, kadın cinayetlerini şimdilerde konuşmaya başladılar, iyi hoş bunlar güzel bir şey. Peki bugüne kadar nerelerdeydiler? Issız köye yeni gelenlerin olması gibi daha yeni bu konuda konuşmaya, çözüm aramaya başladılar; bugüne kadar neredeydiler? En önemlisini söyleyeyim, kendi tv programlarında iki cinayetin ya da daha fazlasının önünü kestiler. Aleyna Çakır ve küçük Rabia; katilleri bulan programda bu iki cinayetin önü niye kesildi?


Şunu sormak isterim devlet büyüklerimize; gerçekten kadınları korumakta sahiler mi, bu konuda en azından çabaları var deyip inanalım mı onlara?


Yazımı sonlandırırken eklemek istediğim bir şey var. Bu ülkede kadınsan, çocuksan işin gerçekten çok zor. İlk sorumu şimdi cevaplayacak olursam: Bu ülkede kadının çilesi asla ama asla bitmez!