Kafkaslar barışa en çok özlem duyan coğrafyaların başında gelmektedir. Çeçenistan kaderi savaşlarla belirlenmiş bir ülkedir. Çeçen halkı Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra olağanüstü mücadeleler vermiş, bu uğurda pek çok vatandaşını kaybetmiştir.

İkinci Çeçen Savaşı, Çeçenistan'ın sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik hayatının esas belirleyicisi olmuştur. Çeçenler, bu savaşın ardından günümüzde anavatan olarak adlandırdıkları Rusya Devleti içinde yer almışlardır.

Kurulan Çeçenistan Devleti, ülkesinin milli kültürünü ayağa kaldırmak için çeşitli politikalar geliştirmiştir. 

Çeçenler, İslam dininin Kadiriye Tarikatına mensupturlar. Abdülkadir Geylani Hz.'lerinden gelen tarikat silsilesi doğrultusunda ibadet ederler. Ülkenin doğu bölümünde Şah-ı Nakşibend'den sürek alan Nakşibendilik tarikatı da güçlüdür.

Çeçenistan Devleti, milli kültür politikalarını inanç merkezli olarak yürütür. 

****

2008 yılında yapımı tamamlanan Kadirov Camii, Çeçenistan Cumhuriyeti'nin kalbi olarak tanımlandı. Camii, ismini Birinci Çeçen Savaşı döneminde Başmüftü olan, ardından 2004 yılında kurulan Çeçenistan Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Ahmet Kadirov'dan aldı. 

Başmüftü Kadirov ise soy ismini mensubu olduğu Kadirilik tarikatina ithafen belirledi.

Ahmet Kadirov, ülkenin bilimsel, sanatsal ve kültürel çalışmalarını Kadirilik öğretisi ile şekillendirdi.

Cami, büyük bir parkın ortasında, Sunja Nehri'nin pitoresk kıyısında inşa edildi.

Camii'nin yanı sıra Rus İslam Üniversitesi ve Çeçenistan Cumhuriyeti Müslümanları Manevi Yönetim'inden oluşan bir İslami mimari kompleksi oluşturuldu. Kadirov Camii, Çeçen cumhuriyetinin politikalarının belirlendiği bir merkez haline getirildi. 

Caminin merkez salonu devasa bir kubbe ile kaplandı. Dört minarenin yüksekliği 62 metre yükseklikte yapıldı. Minareleri Rusya'nın güneyindeki en yüksek minareler olarak kayıtlara geçti. 

Caminin iç ve dış duvarları mermerden, travertenden, iç kısmı ise beyaz taşlar kullanılarak yapıldı. Ayrıca belirtilmesi gerekir ki Kadirov Camii, Konya Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle hayata geçirildi. Klasik Osmanlı Mimarisinden etkilenilerek yapıldı. Daha da önemlisi Çeçen kültürünün en önemli temsilcisi olan bu Camii'nin, tasarımı ve mimari ölçülerinde Sultanahmet Camii belirleyici oldu.

Kadirov Camii, Sultanahmet Camii'nin ikiz kardeşi olarak tasarlandı.

Kafkasların en önemli mimari tasarımlarından biri olan Kadirov Camii, tarihsel esinlenişi açışından da coğrafyasında tek oldu.