Kahve bazılarımız için basit bir içecekken bazılarımız için vazgeçilmez günlük tüketilmesi gereken bir sıvıdır. Peki evinizde bulunan veya dışarıda içtiğiniz kahvenin dünyanın en değerli ikinci sıvısı olduğunu biliyor muydunuz?


Kahvenin ortaya çıkma efsanesi kulaktan kulağa türlü şekillerde yayılmıştır. Ben size Etiyopya efsanesini anlatacağım. Bir keçi çobanı sabah olduğunda keçileri otlağa salar akşam olup yorulduklarında keçiler çobanın yanına döner ve eve giderlermiş. Yine günlerden bir gün çoban keçilerin gelmesini beklerken keçiler döndüklerinde yorgun olmadıklarını aksine enerjik olduklarını fark edip meraklanmış. Meraklı çoban sabah keçilerini takip ettiğinde keçilerin kahve ağacının verdiği mahsulü yerlerken bulmuş ve kendisi de ondan yemiş. Kahveyi yiyen çoban yerinde duramayıp akşama kadar dans etmiş. İşte efsane bu.


Kahvenin gözle görülen veya gizeme dönüşmüş faydalarını da unutmamak gerekir:

  • Kahve içenlerin ciltleri içmeyenlere nazaran daha berrak ve beyaz olduğu gözlemlenmiştir.
  • Kahve içenlerin, içmeyenlere göre bazı hastalıklara daha az yakalandıkları görülmüştür.
  • Kahve'nin içeriğinde bulundurduğu kafein tüketildiğinde direk kana karışıp beyindeki uyku hücrelerini engellediği için enerji ve uykusuzluk vermektedir.


Tarihi açıdan bakılacak olursa Kahvenin Avrupa'ya Türkler tarafından yayıldığı rivayet edilmektedir. Rivayet şöyledir; 1683 II. Viyana Kuşatmasında Türk ordusu yenilip şehir önlerinden çekildikten sonra sur önlerinde bir çuval kahve çekirdeği unuturlar. Bunu gören Avusturya askerleri başlarda bunu deve pisliği zannedip yakmaya tenezzül etmişken aralarından kıdemli ve bir zamanlar İstanbul'da yaşamış olan bir subay bunun deve pisliği olmadığını ve bunun içilebilir faydalı bir şey olduğunu söylemiş ve o çuvalla birlikte Viyana'daki ilk kafeyi açmıştır.


Ekonomik olarak Kahve'nin etkisine bakılacak olursa özellikle 1500'lerden itibaren büyük rağbet gören kahve sahibi olduğu bölge veya ülkeye büyük ekonomik katkılarda bulunmuştur. Örneğin, Etiyopya, Yemen, Kolombiya vb. ülkeler