SADECE YARALAR DEĞİL, İZLER DE KANAR...”


• İlk kitabın okuyucuyla buluştu ben de heyecanla ve çok severek okudum hepsini özellikle YAZ YARASI ve SES beni ekstra etkiled,i emeğine kalemine sağlık, öncelikle bu konudaki hislerini merak ediyorum, ilmek ilmek dokuduğun öykülerinin birilerinin elinde olması sana ne hissettiriyor? 


Öncelikle bu röportaj için çok teşekkür ederim. Karanfilin İzi Kaldı, sokaktaki bir derdin aynası olmak amacıyla yola çıktı. Bu bağlamda kitabımın insanların ellerinde olması ve okudukları öykülerde kendi yaşamlarından bir parça bulması benim için çok kıymetli. 

 

 Kitapta 14 kısa öykü yer alıyor öyküleri oluşturman ne kadar zamanını aldı ve kitabın basım aşaması senin için nasıl ilerledi?

 

Öykülerin olgunlaşması ve kitap haline gelmesi 3,5 yıl içerisinde gerçekleşti. Bende bu süreçte ortaya iyi bir eser çıkartabilmek adına acele bir karar almadım. Önemli olan kitabın raflarda olması değil okur tarafından niteliğinin takdir edilmesidir.


• Öykülerinin ortak noktası toplumsal bir yaraya değinmen kiminde kadın cinayetleri, kiminde düşünce mahkumları, savaşlar, cumartesi anneleri… Yazar ile toplum arasındaki ilişkinasıl olmalı yazar toplumsal mı olmalı?


Yazar, insana dair her şeye dokunabilmeli ve eserlerinde buna yer vermelidir. Asıl olan şudur ki; insan başka bir insanın sessizliğinin sesi olmalıdır.

 

• Umut adlı öykünde “korku bazı evlere ışıkları erken kapattırırdı “ sözü beni çok etkiledi çocuk Erman nasıldı kısaca bahseder misin?

 

Kalabalık bir ailede büyüdüm. En küçük çocuk olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını yaşadım. Arkadaşlarım arasında sevilen biriydim. Gözlem yapmayı çok seviyordum bu da çocuk yaşlarda yazdıklarıma yansıdı.

 

• Yazmak senin için ne ifade ediyor Erman’a bu öyküleri yazdıran en temel duygu neydi?


Yazmak, benim tek dostumdu. Yazın hayatımda öne çıkan duygu şuydu; bu kadar haksızlık ve bencillik var iken ben çoğunluğun arasında kaybolmamalıyım ve bir şeyler söyleyebilmeliyim.


• Bundan sonraki yazın yolculuğunda okuyucuları ne bekliyor olacak şiir yazdığını da biliyorum bir şiir kitabı da çıkarmayı düşünüyor musun? 

 

İleriki süreçte bir öykü ve bir şiir dosyası üzerine çalışacam. Tabi bu biraz zaman alacak. Şu an geliştirici bir okuma sürecinde olacağım. İlk kitabım aynı zamanda kendimi değerlendirme sürecim. Okurlardan gelen eleştirilerin üzerinde durup, kendimi eksik bulduğum noktalar üzerinde geliştirmek istiyorum.

 

 

Sevgilerimle

Alev Alptekin