Gel gelelim sokak yaşantıma... Geçen seferki yazımda sokaktan bahsetmemiştim, ufak bir özet geçmiştim hayatım hakkında. Sokaklar karanlıktır, karanlıkta sözünün geçmesi için oraya ait olman gerek. Sokaklar asla anlatıldığı gibi değil; tabii korkunç yanları da var, yok demiyorum, bunu sokakta yaşayan biri olarak söylüyorum. Sokakta, eğer haklıysan, sana kimse zarar veremez, vermez. Sokağın adaleti çok farklıdır; çok ağırdır, sonu ölümdür. Özet olarak sokağı böyle anlattım; gel gelelim benim sokağıma...


Çok yattım kaldırım taşlarında, park banklarında. Babamla kavga eder sokağa atılırdım. O buz gibi -1, -2 derece soğukta yatmak o kadar zordur ki, sadece yaşayan bilir ve onun verdiği korku öyle bir korkudur ki dilinizi yutarsınız neredeyse korkudan. Geceleri o kaldırımlarda tek gözüm açık 5, 6 saat yattığımı bilirim ben; mübalağa falan değil, gerçekten de tek gözüm açık yattım. O gecenin soğuğunda neyin nereden geleceği hiç belli olmaz; sarhoşu var, pisliği var, bir ton şeyi var anlayacağınız... zordur. Sokakta bir sürü arkadaşımı kaybettim; zorla madde kullandırırlardı, Allah kimseyi maddeye düşürmesin. Ben de kullandım ama çok şükür tedavi olarak bıraktım. Çok fazla kavgaya karışırdım, arkadaşlarımı korurdum hep. Öyle normal koruma değil ha... Canım pahasına korurdum, cesareti sokakta öğrendim ben. Yanlış anlamayın sakın, güzel bir şey olarak anlatmıyorum şimdi söyleyeceğim şeyi ama çoğu insanın sabahleyin bile korkudan giremediği sokaklarda yattım ben.


Sokak çocuklarını asla kötülemeyin, korkmayın onlardan, onların mizacı serttir çünkü karşıdan gelen insanı tanımıyor, ne yapacağını bilmiyor o insanın. Zaten hayata karşı bir güveni yoktur onların. Ama iyilikle yaklaşırsanız onun o gülücüğü içinizi ısıtır. Asla onlara kötü davranmayın çünkü bir gece evinize geç döndüğünüzde, aileniz evde mışıl mışıl uyurken onlar sokaktalar; başınıza bir şey geldiğinde onlar yetişecek imdadınıza, gece çöktüğünde onların sözü geçer. Sokaklarda yaşayan biri olarak söylüyorum bunları. Çok şey yaşadım sokakta, çok şey gördüm; hepsini farklı farklı yazılarla anlatacağım sizlere.


Sokağın bende bıraktığı fiziksel ve ruhsal şeyler çoktur, hepsini anlatacağım, tabii sizler de isterseniz... Sonuna geldik galiba yazının. Ufak bir tavsiye bırakayım size sokaktan öğrendiğim: Bir gün olur da düşerseniz aklınızda bulunsun ama inşallah düşmezsiniz: "Korkarsan ölürsün." Sağlıcakla kalın. Bazı şeyler araba camının arkasından gözükmüyor.