Kendini Eğitmek İsteyenlerin Okuması Gerekenler - 9: Yetenekli Çocuğun Dramı
Yazan: Alice Miller
Yayınevi: Profil Kitap Yayın
Çeviren: Emine Avşar
Alice Miller
Alice Miller (12 Ocak 1923 - 14 Nisan 2010), ebeveyn çocuk istismarı üzerine kitaplarıyla tanınan, Polonya-İsviçreli bir psikolog, psikanalist ve Yahudi kökenli filozof, aynı zamanda tanınmış bir halk entelektüeliydi. Kitaplarında psikanalizi zehirli pedagojilere benzemekle suçlayarak psikanalizden ayrıldı. 1953'te Miller doktorasını felsefe, psikoloji ve sosyoloji alanlarında aldı. 1953 ve 1960 yılları arasında psikanaliz okudu ve 1960 ile 1980 yılları arasında Zürih'te uyguladı. 1980 yılında, 20 yıl boyunca psikanalist ve analist eğitmeni olarak çalıştıktan sonra Miller, çocukluğu sistematik olarak keşfetmek için psikanaliz yapmayı ve öğretmeyi bıraktı.
"Üzerini örttüğümüz her şeyin altında kalırız."
Alice Miller
Yetenekli Çocuğun Dramı
The Drama of the Gifted Child (1978), 1995'te revize edildi ve Virago tarafından The Drama of Being a Child olarak yeniden yayınlandı.
Deneyimlerimizden, ruhsal rahatsızlıklarla mücadele ederken her zaman kullanabileceğimiz çok önemli bir araca sahip olduğumuzu öğrendik. Bu araç tek ve benzersiz olan kendi çocukluk öykümüzün gerçeğini duygusal yönüyle kavrayabilmemiz, duygularımızla ona ulaşabilmemizdir... Fakat yanılsamalardan kendimizi tümüyle kurtarabilir miyiz? Her yaşam yanılsamalarla doludur; bu da, sanıyorum, gerçek bize çoğu zaman dayanılmaz göründüğü içindir. Yine de gerçek bizim için o denli vazgeçilmezdir ki, ona varamamış olmayı ağır rahatsızlıklarla ödüyoruz. Bu nedenle uzun bir süreç sonunda bize yeni bir özgürlük alanının kapılarını açıncaya kadar, acı vereceğini bilerek gerçeği keşfetmeye çalışıyoruz... Ya da buna katlanamayıp yalnızca bilişsel düzeyde bir kavrayışla yetiniyoruz. Fakat böyle yapınca da yanılsamaların alanından kurtulmamız mümkün olmuyor.
Miller bu ilk kitabında çocukluk travmasının kişilik tezahürlerini tanımlamış ve detaylandırmıştır. Çocuklukta iki tepkiye değindi: Depresyon ve büyüklenme, iç hapishane, aşağılamanın kısır döngüsü, bastırılmış anılar, depresyon ve çocukluk çağı travmasının yetişkinde kendini nasıl gösterdiği.
Yazan: Abdullah Furkan Doğan