Kolejden yeni mezun olmuş bir arkadaş grubunun öğrencilikten yetişkinliğe geçiş süreciyle yüzleşmelerini, sancılarını ve inkarlarını eğlenceli bir üslupla işleyen bir Amerikan gençlik filmidir.
***
Grover, Max, Otis ve Skippy öğrencilik döneminde sürekli bir arada olan bir arkadaş grubudur ve nihayet o "kutlu" mezuniyet günü gelip çatmıştır. Hayatlarına dair hiçbir gelecek planı oluşturmamış, yaşamın bir sonraki aşamasına geçme motivasyonları olmayan ve kendilerince bu yetişkin yaşama geçişi ertelemeye çalışan bu arkadaşlar yüzümüzü güldüren konuşmalar ve abukluklar yapsalar da aslında günün sonunda benzer kaygıları taşıyor olduğumuz gerçeğini de göz ardı edemiyoruz izleyici olarak. Eminim hepimiz öğrenciliğimizin son dönemlerinde "Peki ya sonra ne yapacağım?" sorusunu en az bir kere düşünmüşüzdür.
***
Hayatımızdaki bazı köşe taşları, geçiş dönemleri bizlere bambaşka kapılar açar ve bunun bilincinde olsak da olmasak da bu geçiş dönemlerinde her birimiz birtakım kaygılar yaşarız. Bu kaygılarla da kendimizce baş etmeye çalışırız. Filmdeki bu arkadaş grubundaki karakterlerimiz ise bu sancılı geçiş dönemiyle kendilerince baş etmeye çalışıyor. Nasıl mı? İnkar ve erteleme yoluyla :) Bu arkadaşların en iyi bildiği şey öğrenci olmak. Dolayısıyla mezuniyetten sonra da yine kampüs civarında yaşayıp, öğrenciyken takıldıkları yerlerde takılmaya, öğrencilerin arasında olmaya devam ediyorlar. Yüksek lisansını dondurup şehirden ayrılmayı reddeden, okula tekrar kayıt olup yeniden öğrenci olan, amaçsızca boşlukta sürüklenen, mızmızlık yapan ve her şeyi eleştiren bu dört şahsına münhasır arkadaşın her birinde (ya da en az birinde) kendimizi görmemiz mümkün. Peki bu filmde büyüdüğünü kabul eden, genç yetişkinliğe adım atan ve geleceği, hayalleri için ileriye gitme ve değişme cesaretine sahip olan kimse yok mu? Yazarlık hayalleri için Prag'a giden Jane, bizim bu hikayede ileriye gitmekten korkmayan karakterimiz. Aynı zamanda Grover'ın eski sevgilisi olan Jane mezuniyetten sonra herkes kadar kafası karışık ama elindeki fırsatı değerlendirmekten geri durmayan akılcı bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Film içerisinde Grover'la tanışma, ilişkilerinin gelişimi gibi kısımları flashbackler aracılığıyla izliyoruz. Grover-Jane ikilisi filmi sıradan bir büyüme temasından çıkarıp gençlik-genç yetişkinlik dönemi yapımına uygun hale getiriyor bence.
***
Filmin tek bir karakteri merkeze almamasını, aksine tüm karakterler için bir şekilde yorum yapıp üzerine düşünmemize fırsat vermesini sevdim diyebilirim. Ayrıca yarı ciddi, yarı mizahi yapısı da hem keyif alarak izlememi hem de kendi hayatımdaki dönüm noktalarını ve kendi baş etme yöntemlerimin ne olduğu üzerine düşünmemi sağladı. Çerezlik diyebileceğim keyifli bir gençlik filmiydi.
***
İyi seyirler.
N.T.🌼