Bilen bilir, çocuk edebiyatı yaşsızdır! Evet söz konusu çocuklar olduğunda çocuğun karakteristik, gelişimsel özelliklerine, okumaya hazırbulunuşluğuna ve ihtiyaçlarına göre eser için bir alt sınır belirlenebilir. Bu yüzden genellikle çocuk kitaplarında +5 gibi üst sınırı olmayan yönlendirmeler yapılır. Demem o ki, tanışınız efendim. Dolaylı anlatımlarıyla hayatınıza doğrudan dokunacak. Kim Takar Salatalık Kral’ı ise bu derya denizin ilk dalgası olmaya oldukça uygun. Pek çok önemli ödülün sahibi olan bu eser, dünyadan kopup tırlatmış bir aileye misafir olmak isteyen herkesin kapısını çalıyor. Dikkat, hikayeyi kendisinden dinlediğimiz Wolfgang’ın oradan oraya sürüklendiği bu macera size sebzelikteki salatalıklara bakarken kahkaha attırabilir.
Aniden ortaya çıkan ve Kumi Ori dediği sebzelerin kralı olduğunu ileri süren salatalık yaratık, absürt dünyasının sır perdesini aralamak zorunda kalır. Çünkü başındaki tacı ve garip konuşma tarzıyla mutfakta yakalanmıştır. Hogelmann’ların evinde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Salatalık kral, birtakım sebzelerin taçlı majestesi olduğunu iddia ederek bu ailenin de ona hizmette sınır tanımayarak kendisine “ekselansları” diye hitap etmelerini ister. Evin annesi ve Wolfgang’a göre ne münasebettir! Fakat krala sonsuz bir inanç ve saygıyla bağlı olan baba kişisi, onu rahat ettirmek için türlü çılgınlıklara başvurur. En küçük kardeş Nick’in kurtarma operasyonlarına gizli yardımları sürerken evin yarısı salatalık kafalı hazretin olabilecek en uzak noktaya fırlatılması için bir ikna savaşları yürütürler. Kumi Ori’nin tacı düşecek midir, yoksa çeşitli çabalar sonuç verecek ve kral öpülüp başa mı koyulacaktır?
Kim Takar Salatalık Kral'ı ”Bir çocuk kitabı en fazla ne kadar kikirdek olabilir?” sorusunun yanıtı olmayı hak ediyor. Selahattin Dilidüzgün’ün muazzam çeviri ve uyarlamasının ne kadar kuvvetli olduğuna, kitabın adına dikkat çekerek değinmek isterim. Kıvrak esprilerin, inceden laf sokmaların, karşılıklı atışmaların kurguya detay detay işlendiğini görmemek mümkün değil.
Keyiften çok köşe olmak isteyen herkese ısrarla tavsiyemdir.