Öğrendiğimde beni duygulandıran bir öykücük var peygamberimize dair. Bir cümlecik: Peygamber, kuşu ölen bir çocuğa taziyeye gitmiş.


Gene böylesi duygulandıran bir hadise rastladım riyazus Salihin okurken. Ebu hüreyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber şöyle demiş:


"Cennete bir takım insanlar girer ki onların gönülleri kuşların gönülleri gibidir." ( Müslim, 2840)


Kuş gönüllü olmak ne demektir? Bir görüşe göre bu insanlar Tevekkül ehlidir. Bu görüşün dayanağı şu hadis:


" Eğer siz Allah'a hakkıyla Tevekkül etseniz, Allah size de kuşlara verdiği gibi rızık verirdi. Nitekim kuşlar sabahleyin açlıktan karınları çekilmiş bir halde çıkarlar da akşamların karınları doymuş olarak dönerler." ( tirmizi, 2344)


Bu hadis bana sosyalizmi çağrıştırıyor. Barınma, beslenme, iş, eğitim, sağlık güvencesiyle ve kuşlar gibi eşit ve özgür yaşayabilmek belki bir gün mümkün olacak.


Kuş gönüllü olmaya dair diğer görüş bu insanların yufka yürekli, merhametli olmasıymış. Peygamber gibi kuşu ölen çocuğa taziyeye gidebilmek gerekirdi.


Kuşlar kartal, şahin gibi yırtıcı olabilir, güvercin,serçe gibi ekincil olabilir, akbaba gibi leşçi olabilir. Kuş gönüllülük deyince tüm kuşların ortak noktası nedir diye düşündüm ve şunu buldum: Tüm kuşların bir yuvası var. Geyikler, aslanlar, kurtlar, yunuslar, balıklar vb gibi değiller. Yuva insan için güvenlik, sevgi, beslenme, vatan, nesil demek. İnsanlar da yuvasıl yaratıklar. Yuvasını koruyanlar, sıcak, içten insanlar geliyor aklıma. Ne demişler, garip kuşun yuvasını Allah yapar. Yuva, vatan önemli, çok önemli.

Doğrusunu Tanrı bilir.


Tanrı ülkemize dirlik birlik versin ve dünyamıza barış, yuvalarımıza iman.


Sağlıkla sevgiyle kalın

Sevtap Özcan