*KARAKTER KİM?


Kral Duncan'ın ordusunda general, daha sonra Cawdor, Glamis ve İskoçya Kralı olan Macbeth.


*OLAY NE ZAMAN GEÇİYOR?


1040 - 1057 tarihleri arasında geçmektedir.


*OLAY NEREDE GEÇİYOR?


İskoçya'da geçmektedir.


*KARAKTER NE YAPIYOR?


Macbeth karakteri, aslında içinde hep bir kral olma arzusu ile yaşayan, oldukça hırslı bir karakterdir. Hırsını oyunun başında savaşlarda gösterdiği, bahsedilen cesaretinden, kral olma arzusunu ise cadıların kehaneti sonrası kralı öldürme fikrini hemen aklına getirmesinden anlıyoruz.

Ancak yine de ilk zamanlar kralı öldürme konusunda, bunu yapmasına gerek olmadığını ve isterse kılını bile kıpırdatmadan kral olabileceğini -böyle düşünmesini de kralı sevmesine ve onu öldürmeye cesaretinin olmamasına bağlıyorum- söylemesi, içinde hââl vicdan ve duygularının yoğun olmasına bağlayabiliriz.

Macbeth'in eşi Lady Macbeth, kral olabilmesi için kralın ölmesinin şart olduğunu Macbeth'e sert bir dilde anlatır.

Macbeth'in kralı öldüreceği o gece Macbeth hakkında birçok fikre sahip olabiliriz. Macbeth'in -hayal olduğu tahmin edilen- hançere söyledikleri içinde hâlâ vicdan barındırdığını gösterir. Aslında içten içe de farkındadır, kılını oynatmadan kral olabileceğinin. Ancak oldukça hırslı bir karakter olan Macbeth, bu onura kendi "emeğiyle" geçmeyi istediğinden duygularını ve vicdanını kenara atıp o gece Kral Duncan'ı öldürür. Aslında Duncan'ı öldürdüğü zaman, olan duygularını da öldürmüştür. Sonradan bize anlatılmaya çalışılan hâlâ vicdan barındıran bir imaj olsa da, Macbeth bu duygu gösterilerini kendini haklı çıkarmak için veya zoraki olarak yapmış olabilir.

Gittikçe daha da hırslanan Macbeth için bir fikrim daha var, ki bu biraz daha kabul görür. Macbeth aslında en başından beri bunların hiçbirini yapmayı istememiştir. Ancak yapısında var olan ve çevresinin de ona dayattığı hırslı kişilik özelliği bunu yapmasına zorlamıştır. Neticede Macbeth de bir insandır ve duygularını tamamen çöpe atamaz, ancak bastırabilir. Macbeth'in arzuları ve idealleri çok serttir. Bunu aynı zamanda eşi Lady Macbeth'in ölüm haberi gelince gram tepki vermemesinden anlayabiliriz.

Macbeth'in hırsı ve kaprisi oyun sonlarında Macduff'la savaşırken bile Macbeth'i terk etmemiştir. Kaybedeceğini içten içe hep bilen Macbeth teslim olmayı kabul etmez ve bunu oyunun sonunda canını vererek öder.