Serinin ilk kitabı olan Swannların Tarafı'ndan sonra, Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde 2. kitap olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada karakterin büyüme çağında yaşadığı fiziksel ve duygusal değişimlerini okuma fırsatı buluyoruz. Karşı cinsle ilişkisi, ilişki kurduğu insanların değişimi vs.. Olay örgüsü pek olmadığından zihinsel gelişimleri veya insanların geçirdiği değişimlerle farklılaşan bakış açılarını okuduğumu söyleyebilirim. Tüm seriyi ne olacak acaba diye takip etmemek gerekiyor. İlk kitapta anlattığım üzere edebi beklenti ile okursanız büyük keyif alabilirsiniz. Öyle güzel ifade biçimleri, sıfat tamlamaları var ki hemen hemen her şeyin altını çizmek istiyor insan. Kitabı alıntılar ile anlatmaya devam etmek daha açıklayıcı olacaktır diye düşünüyorum.

"Birazdan belki bir yabancı bütün servetini bana bırakır diye düşünüp kuru ekmeğine daha az gözyaşı katan bir fakir gibiydim."

"...Toplumun basamaklarının öyle bir perspektifi vardır ki her kademedekiler kendilerini en iyi konumda görürler..."

"Bilgelik dışarıdan alınmaz, onu bizim adımıza kimsenin katedemeyeceği bir mesafeyi aştıktan sonra kendimiz bulmak zorundayızdır çünkü bilgelik olaylara, dünyaya bir bakış açısıdır.
...Çünkü asla ‘hiç bir şey yapmadan duramazdı’ ama aslında zaten hiçbir zaman hiçbir şey yapmıyordu. Tam işsizlik, hem beden ve kaslarda hem maneviyatta, sonunda aşırı çalışmayla aynı sonuçları doğurduğu için de Octave’ın düşünceli alnının gerisindeki zihinsel boşluk sakin görünümüne rağmen, sonunda kendisinde nafile bir düşünme hevesi yaratmıştı; geceleri tıpkı aşırı yorgun bir metafizikçi gibi uyuyamıyordu."

"Varoluş sorununu çözmenin birçok yolundan biri de bize uzaktan güzel ve esrarengiz görünmüş kişilere yeterince yaklaşıp hiçbir sırları, hiçbir güzellikleri olmadığını anlamaktır; sağlığı korumanın seçilebilecek çeşitli yollarından biri de budur, pek tavsiye edilen bir yol olmayabilir ama yine de hayatımızı sürdürmemizi ve en iyisine ulaştığımızda ve en iyisinin pek matah olmadığına bizi ikna etmek suretiyle hiçbir özlem duymamamıza imkan tanıdığından ölüme boyun eğmemizi sağlayan bir dinginlik verir bize..."