Bu kitap hayatlarımızın odak noktası, insanlığımızın etrafında kurulu olduğu, örümcek ağı misali bizleri kuşatan ve bir diğerimizle etkileşimde olmamızı sağlayan "iletişim" üzerine yazılmış bir kitaptır.

Doğru ve etkili bir iletişim için yapmamız gerekenden çok daha fazlası, iletişimsizlikten kurtuluş ve farkındalığımızı artıracak rehber niteliğinde.
İletişimsizlik meslek, grup ve kişi ayırmaksızın hepimizi etkiler. Tek taraflı gerçekleştirilen etkili iletişimin yeterli olmamasından, kendimizi ve hislerimizi daha iyi anlatmak, anlaşılmak ve her iki tarafın da gerçekleşen iletişimden tamamen doyum almasını sağlamak için herkesin kendini geliştirmesi ve tamamlaması gereken bir konuya sahip.

Birçoğumuzun etkili iletişimde yetersiz olduğunu hissetmesinden, zaman zaman kendini hiçbir şekilde ifade edememesinden; yeterli olduklarını düşünenlerin bile etkili olduğuna inanarak başlattıkları iletişimlerde bencilliklerine, duygularına, öfkelerine öncelik vermelerinden, bazen de aşırı mutluluktan gözlerinin önünde olanları görememelerinden, iletişimden uzaklaşarak kişiler arasına duvar ören, konuşmaları çıkmaz sokaklara çıkaran, anlamak ve anlaşılmaktan çok uzak bir tavır sergilemelerinden dolayı tüm bunlara anahtar olabilecek ve herkesin okuyacaklarım listesine eklemesi, kütüphanemizde bulunması gereken değerde.

Şiddetsiz iletişimin basamakları olan gözlem, duygu, ihtiyaç ve ricaların nasıl farkında olunacağı, nasıl gerçekleştirileceği, ifade ederken seçmemiz gereken kelimeler ve uzak durulması gereken, bizi iletişimsizliğe götüren davranışların tüm yönleriyle ele alınışıyla her sayfasında iletişimimize değer ve farkındalık katacak hazinelerle dolu.

Bitirdiğimizde kendimizi, örneğin "yalnız hissediyorum çünkü senin hep başka işlerin var"dan, "yalnız hissediyorum çünkü benim seninle daha çok vakit geçirmeye ihtiyacım var" söylemlerine yöneldiğimiz, bizleri suçlayıcı ve öfkeli tavırlardan daha çok içimizdeki şefkate ve kendi ihtiyaçlarımıza yönlendiren, empatinin ön planda olduğu, her iki tarafın da iletişimini etkili bir şekilde ortaya koyduğu bir yolun içinde buluyoruz.

Şiddetsiz iletişim gerçekten etkili ve sağlıklı bir iletişim kurmak isteyen herkes tarafından benimsenmeli. Ebeveynlerden yöneticilere, öğretmenlerden öğrencilere toplumu oluşturan her bir bireye uzanan bir kitap. İnsanlığın baş ucu kitabı olarak nitelendirilebilir.

''Eğer okuyucular hayatı kendileri için daha dayanılmaz hale getirmeyi gerçekten istiyorlarsa kendilerini başkaları ile karşılaştırmayı öğrenebilirler.''

"İnsanlık
eskiden beri
ve hâlâ
sınırlı sevgilerin
altın kafesinde
miskinleşmiş
uyuyor."
Teilhard de Chardin