Bir dansa benzettim toplumsal iletişimi, adını koydum maymun dansı. Topluluğun içinde sabredip yapmamak gereken çok şey var, bir büyüğü dinlemeden çekip gitmek içlerinden biri, boş konuşan mal birisini dinlemeden çekip gitmekle aynı olması gerekirken pek ters sayılması da, bu çelişki ikisi arasında hangisi olduğuna karar verip yaptığımız hareketler dansımız oluyor. Tabii ki mızıkçılar kabullenemeyişle kendinden üstüne şikayete gider, neyse bunlar aslında basit iş olayları ve katlanmak zorunda kalışlar. Maymun dansı yapmadığın sürece sıkıntılı bir tip oluyorsun. Ben bu dansa karşıyım ama çocukla çocuk olmadan anlaşamazsın ya mecbur her dediğinize hahaha. 

Dilinle dişini bile temizleyemezsin bu toplumda, insanın mimikleri, hali tavrı nedir o sezgi yok bu mağara adamlarında. Ona göre hareket etmeye çalışsalar, her dişini temizleyene tehna da saldırırlar. Tehna da saldırmaları gerekecek kadarını anlarlar.

Öyle bir danstır ki bu, deli gibi hareket etmekle, saygın birisi olmayı belirler.

Arasında da böyle çakallar gezer, bu dansı kaygısız ve düşüncesiz yapabilenlere saygım pek yoktur. Olması gereken penceresini açmamış, belli kuralların kişiliğine işlemesine ve ele geçirmesine izin vermiş. İçimdeki en uygar kişiliyle yabani oturup, bunun imha edilmesi gereken bir varlık olduğunda hem fikir. Yabani tırnaklarıyla bir boğaza sarılırken, uygar toplumun yapı taşlarını ve anlaşıyışını değiştirecek denklemler kurar. Yabani daha hızlı sonuca ulaşır. Bu ikisinin dengesidir olduğun. Bazısı cümle kuramayacak kadar yabanidir, ne rahat yaşamdır onlarınki. İçindeki medeni gömülü hır gür ve tantana. Olay sonuca hızlı kavuşur onlarda.